Spring naar de inhoud
Karl-Filip Smet pitcht tijdens Fund Me

Interview: Karl-Filip Smet (Shinncare)

Netwerk Ondernemen > Funding > Karl-Filip Smet (Shinncare): “Er is zoveel kennis en ervaring waar je op kan terugvallen”

Er is zoveel kennis en ervaring waar je op kan terugvallen

Na 2 jaar op eigen kracht hun merk in de markt zetten, ging Shinncare op zoek naar groeikapitaal. Om de kans op slagen te verhogen, deed founder Karl-Filip Smet mee aan Fund Me. Tot op vandaag plukt hij daar de vruchten van.

Shinncare biedt intieme verzorgingsproducten voor zwangere vrouwen en vrouwen in menopauze. Founder Karl-Filip Smet startte het bedrijf samen met zijn familie. “Ik ben hier omringd door gynaecologen”, vertelt hij. “Zowel mijn vader als mijn zus staan in het vak. Vanuit hun praktijkervaring ontwikkelden we onze producten voor een zeer specifieke niche. Mijn vader startte Shinncare op, een merk dat ik nu in de markt aan het uitbouwen ben.”

Klemtoon op productontwikkeling

Sinds de opstart in 2021 breidde het productgamma behoorlijk snel uit. “De klemtoon lag in de eerste twee jaar van Shinncare sterk op productontwikkeling. Van één product dat zich richtte op menopauzekwaaltjes groeide ons gamma al snel naar meerdere verzorgingsmiddelen voor vrouwen in menopauze en zwangere dames.”

Die focus op product ontwikkeling neemt niet weg dat Karl-Filip ook besefte dat het merk an sich de nodige zorgen nodig had. “We hebben ook heel wat tijd gestoken in het ontwikkelen van een tone of voice en merkidentiteit. Toch voelen we dat er in die eerste jaren een beetje te weinig klemtoon lag op het commercialiseren van ons merk. In deze sector moet je inzetten op volume. Als een klant één keer een product van 18 euro koopt bij ons, is dat natuurlijk goed, maar de winst zit in een groot aantal terugkerende klanten en in grotere aankoopvolumes.”

Karl-Filip Smet tijdens de Pitch Day van Fund Me

Groeiende nood aan kapitaal

Zo kwam Karl-Filip bij de vaststelling dat Shinncare meer geld nodig had om voet aan de grond te krijgen in hun niche. “De eerste twee jaar werkten we op eigen middelen, aangevuld door enkele win-win leningen van familieleden. Om echt op te schalen hebben we echter meer mankracht en budget nodig. Daarom gingen we op zoek naar investeerders om in te stappen in ons verhaal.”

Dat bracht Karl-Filip bij Fund Me. Hij nam al deel aan het Mentor Me-traject bij NOA en ontdekte via die weg ook het gerichte programma waarin groeiondernemers investor ready worden gemaakt. “Mijn verwachtingen voor Fund Me waren hoog. Ik had al een NOA-mentor en wist dat de organisatie voor kwaliteit gaat. Ondanks die hoge lat, werden die verwachtingen ook effectief ingelost.”

Laat je bijstaan

Karl-Filip gelooft sterk in de meerwaarde van trajecten zoals Fund Me. “Ik herinner me nog goed dat ik aan een kennis vertelde dat ik aan een betalend traject meedeed om kapitaal te leren ophalen. Die reageerde schamper: ‘allemaal goed en wel, maar dan heb je je funding nog niet.’ Ik ben ervan overtuigd dat die redenering niet klopt. Ik geloof dat ik onder andere dankzij Fund Me erin geslaagd ben geld op te halen. Meer zelfs: ik raad iedereen met een kapitaalnood aan om je te laten bijstaan door een traject als Fund Me. Er zit daar zoveel kennis en ervaring waar je op kan terugvallen, dat het dom zou zijn het niet te doen. Dit moet je natuurlijk combineren met een grote portie eigen inzet. Daar kan helaas niemand anders jou bij helpen.”

Geen enkele investeerder gaat je serieus nemen als je beweert op één jaar tijd van 200K euro omzet naar 2 miljoen euro te springen

De founder leerde naar eigen zeggen een pak bij tijdens het traject. “Voornamelijk het gedeelte waarin je je business plan naar een financieel plan omzet, vind ik bijzonder waardevol. Je leert werkelijk op een andere manier naar je bedrijf kijken dan. De sleutel hier is om optimistisch, maar ook realistisch te blijven. Geen enkele investeerder gaat je serieus nemen als je beweert op één jaar tijd van 200K euro omzet naar 2 miljoen euro te springen. Onderbouw ieder cijfer met acties in je business plan. Dat heeft ons geholpen om met een geloofwaardig verhaal naar investeerders te stappen.”

Andere kijk

“Ook de sessie die gegeven werd door investeerder Pieter Casneuf zal ik niet vergeten”, herinnert Karl-Filip zich. “Pieter lijnt daarin zeer duidelijk de verschillen tussen startups en scaleups af en welke noden je in iedere fase hebt. Mijn key take-away was dat product-market fit essentieel is voor je bedrijf. Eén keer een product verkopen is leuk, maar niet duurzaam. Je moet als bedrijf werkelijk een relatie opbouwen met je klant, zodat deze ook later weer terugkomt.”

De conclusie van Karl-Filip is dat Fund Me je anders naar je eigen bedrijf laat kijken. “Je begint altijd vanuit een overtuiging. Dat doe je met de nodige portie optimisme, goesting en ambitie, maar ook naïviteit. Mensen rondom je zullen wellicht ook vooral positief en ondersteunend zijn, maar soms niet kritisch genoeg. Dankzij Fund Me leer je heel simpel naar de fundamenten van je bedrijf kijken en op een slimme, doordachte manier keuzes te maken.”

Succesverhaal

Slaagt Karl-Filip er nu in kapitaal op te halen voor zijn startup? “Zeker en vast, we hebben sinds het afronden van het programma een mooie finmix van een bank, een PMV lening en inleg van een private investeerder.”

Voor Shinncare en Karl-Filip persoonlijk is Fund Me dus werkelijk een succesverhaal. “Een kapitaalronde is sowieso een mooie manier om op een andere manier naar je bedrijf te kijken. Ikzelf ben dankzij Fund Me en de daaropvolgende kapitaalronde kritischer geworden, ook naar investeerders toe. Ik durf op mijn strepen staan en besef dat niet iedere investeerder een goede match is voor ons verhaal. Je leert zo echt kijken naar win-win scenario’s. Nu we een investeerder aan boord hebben, voel ik dat we een pak strategischer aan het werk zijn. Ik kan alleen maar tevreden kijken naar de evolutie die we dankzij deze ervaring maken met Shinncare.”

Leer kapitaal ophalen

Wil jij net zoals Karl-Filip kapitaal ophalen voor je startup of scaleup? Schrijf je dan voor 30 augustus in voor Fund Me: het acceleratietraject dat je klaarstoomt voor een kapitaalronde. Van financieel plan tot legal know-how en pitching: Fund Me maakt je helemaal investor ready.

Overtuig investeerders »