Spring naar de inhoud

The magic of matching: onze cupido’s aan het woord

Netwerk Ondernemen > Over ons > The magic of matching: onze cupido’s aan het woord
Banner Matching is what we do

Matching is what we do bij Netwerk Ondernemen! Cupido’s van dienst zijn onze community managers Thomas, Eva en Sabine. Speciaal voor Valentijn laten ze hun licht schijnen op de ‘magic of matching’. 

Wat is volgens jou de ‘magic of matching’?

Thomas: “Bij de intakegesprekken van founders, kijk ik meteen naar de chemie tussen de founder en onze community. Je wil de founder niet alleen met een mentor matchen, maar met heel ons netwerk. Wat daarbij opvalt, is dat heel veel van onze founders altruïsten zijn. Dit is geen kenmerkende ondernemer-skill, maar wel heel typisch voor founders bij Netwerk Ondernemen.”

Eva: “Dat altruïsme zorgt ervoor dat zowel onze founders en mentors zich kwetsbaar opstellen naar elkaar toe. Essentieel voor een goede matching! Een mentor en founder kunnen best tevreden zijn met elkaar, maar ze zijn pas echt betrokken ‘when they care’. Met andere woorden, als ze zich open durven stellen voor elkaar en ook hun meest onderliggende struggles delen.”

De magic spark bij ons netwerk? Veel van onze founders zijn altruïsten, geen typische ondernemer-skill.

Sabine: “The magic of matching past voor mij in het grotere plaatje, net zoals bij een langdurige en liefdevolle relatie. Je gaat door dezelfde stadia: daten, verliefd worden, je verloven en bijgevolg trouwen. Als je als ondernemer bijvoorbeeld kapitaal ophaalt, leer je eerst je investeerders kennen, toetst af bij wie je je goed voelt, zet uiteindelijk wat dingen op papier en eindigt bij de notaris. Je handtekening, als bezegeling van ‘the perfect match’, zet je pas na dat hele traject.”

Waar let je op bij de matching van twee ondernemers?

Thomas: “Ik weiger te matchen op vlak van kennis want dat kan je inkopen. Wat ik probeer is om meer diepgaande issues en soft skills te detecteren en zo de sterktes van de ene ondernemer te koppelen aan de verbeterpunten van de andere. Die complementariteit van skills is erg belangrijk, maar je mag je er ook niet blind op staren. Het cliché van ‘we koppelen de IT-nerd aan de marketeer’ klopt niet altijd. Voor een goeie match moeten er voldoende raakvlakken zijn op andere punten ook …”

Eva: “Wat die raakvlakken betreft, kijk ik het meest naar gedeelde passie. Dat is binnen matching een krachtig ingrediënt. Recent koppelde ik twee ondernemers met een gemeenschappelijke passie voor inclusie. Ik wist dat zowel de mentor als de founder mensen met een beperking tewerk stellen. Dat doe je niet zomaar, dit zegt veel over je gedeelde normen, waarden, interesses en dus passie. Een wauw-match ligt volgens mij meer op het gevoelsmatige niveau dan op het rationele.”

Je moet als Cupido weten wanneer je moet challengen, versus het luisterend oor spelen.

Sabine: “Een duurzame match houdt bovendien rekening met het toekomstperspectief. Zeker in het kader van Find Your Co-founder. Waar wil je op lange termijn naartoe? Als de ene ondernemer de wereld wil verbeteren, maar de andere wil vooral rijk worden, dan weet je al op voorhand dat het geen duurzame match wordt. Je kan alle boxen afvinken waarom twee ondernemers bij elkaar zouden passen, maar de magic gebeurt pas echt wanneer ze elkaar ontmoeten, leren kennen, verliefd worden … en uiteindelijk ‘trouwen’. Ik ben de Cupido die heel veel hartjes samen brengt met het oog op een liefdevol en succesvol huwelijk (lacht)!”

Tot slot: wat maakt van jou een echte Cupido?

Thomas: “Ik daag founders, maar ook mentors, uit om zich kwetsbaar op te stellen. Verder kijk ik vooral naar de beweegreden van een beslissing en niet enkel naar het antwoord zelf. Hierdoor is de band tussen ‘ons stel’ veel nauwer en kan er iets openbloeien op basis van wederzijdse bewondering én nieuwsgierigheid. Ik ben er van overtuigd dat dat een van de sterkte drijfveren is voor een win-win relatie en dus een goede match.”

Eva: “Ik straal vertrouwen uit, waardoor mensen zich kwetsbaar durven opstellen. Zo kan ik goed inschatten wat een ondernemer écht nodig heeft. Mijn inschattingsvermogen helpt ook om verschillende petten op te zetten en mijn gedrag aan te passen aan de persoon die tegenover mij zit. Je moet als cupido weten wanneer je moet challengen en kritisch zijn, versus het luisterend oor spelen. Bovendien ben ik een echte babbelaar! Het is door die small talk dat ik vaak dingen te weten kom die bij de matching een belangrijke rol kunnen spelen.”

Sabine: “De levenservaring die ik op de teller heb staan, telt wel voor iets! Maar vooral mijn extreme luistervaardigheid, het feit dat ik goed tussen de lijnen kan lezen, de juiste vragen kan stellen en een sterk ontwikkeld empathisch vermogen heb… maken van mij een goede Cupido!

Met deze romantische woorden wensen we alle ondernemers een Happy Valentine!

Ons kernprogramma, Mentor Me, koppelt founders twee jaar lang aan een mentor die perfect bij hen past. Find Your Co-founder matcht jou met dé ideale co-founder en ondersteunt je zoektocht naar de witte raaf.