Spring naar de inhoud

Zo haalt je team alles uit een thuiswerkdag

Netwerk Ondernemen > Tips & Tricks > Zo haalt je team alles uit een thuiswerkdag

Thuiswerk is voor veel werknemers geen extraatje meer, maar een verwachting. Een goede zaak, maar wat als je als werkgever de indruk krijgt dat sommige collega’s thuis minder uit een werkdag halen dan je van hen verwacht? We vroegen onze partner Liantis hoe je hen kan helpen.

Zorg dat het duidelijk is

Of je nu op kantoor werkt, of thuis, het is altijd fijn te weten wat te doen tijdens de werkuren. De ene persoon kan dit makkelijker uitmaken voor zichzelf dan de andere. Wanneer je niet goed weet waar je nu net mee bezig moet zijn tijdens je werkdag, ben je meer vatbaar voor afleiding en begin je sneller doelloos werk te verrichten.

Thuiswerk essentials

Stem daarom op regelmatige basis af met je teamleden. Pols naar waar ze net aan werken en waar hun focus momenteel net ligt. Het helpt om samen concrete doelstellingen te bepalen, zoals ‘iedere klantenvraag moet binnen 24u beantwoord zijn’, of ‘tegen het einde van het volgende kwartaal mikken we op X-aantal nieuwe klanten’. Dat doel helpt je medewerkers prioriteiten stellen. Ook deadlines kunnen hier een grote hulp zijn. Werk dat op een specifiek moment afgerond moet zijn, kun je niet eindeloos opzij blijven schuiven.

Hou contact

Goede communicatie zorgt ervoor dat een thuiswerker niet het gevoel krijgt op een afgelegen eiland te zitten. Gelukkig zijn er uiteenlopende communicatiekanalen die ervoor zorgen dat collega’s die vanop afstand werken betrokken blijven. Tools als Slack of Microsoft Teams laten je toe snel een berichtje te sturen voor vragen die je normaal op kantoor even tussendoor stelt tijdens het werk. Maar deins zeker ook niet terug voor een snelle video call. Het gevoel van iemand even face-to-face te spreken, voelt altijd persoonlijker en minder vrijblijvend dan een chatbericht.

Goede communicatie zorgt ervoor dat een thuiswerker niet het gevoel krijgt op een afgelegen eiland te zitten.

Een gouden raad is om ook frequente vaste vergadermomenten in te plannen. Denk aan een dagelijkse sync aan het begin van de dag om met het hele team de focus van de werkdag te overlopen. Of een meer uitgebreide weekly call waarin je met het team lopende projecten kan overlopen. Dit soort vaste meetings helpen structuur geven aan de werkdag/week en zorgen ervoor dat medewerkers actief over de invulling van hun werktijd blijven nadenken.

Voorzie de juiste thuiswerk tools

Digitale tools helpen gedecentraliseerde teams beter samenwerken dan ooit tevoren. Van communicatietools als Slack en Microsoft Teams, tot project management software als Asana of Trello. Ze zijn onmisbaar in het overzichtelijk houden van projecten en helpen je om de status van ieder project op te volgen.

Thuiswerk tools

De beste tools zijn die dat werkelijk door je team gebruikt worden. Het laatste wat je wil, is dat een tool voor extra werk zorgt zonder enige concreet voordeel. Vertrek in je workflow dus nooit vanuit een tool die je graag wil gebruiken, maar eerder vanuit de noden van het team. Welke software versnelt specifieke zaken of zorgt ervoor dat mensen gemakkelijker hun job kunnen doen? Dit komt productiviteit ten goede en maakt het leven van een medewerker vaak net dat tikje aangenamer.

Maak ruimte voor meer dan werk

Een werkdag bestaat uit meer dan enkel je werk. Op kantoor is er meestal ook ruimte voor een informele babbel aan de koffiemachine of tijdens de lunch. Als je van thuis uit werkt, kan het aanvoelen alsof er geen ruimte is voor zulke pauzes. Collega’s die zich goed voelen binnen hun team, zullen ook geneigd zijn beter werk te verrichten. Maak tijdens de werkdag dus ook ruimte voor informele gesprekken onder collega’s, ongeacht of deze van thuis uit werkt of op kantoor.

Maak ook ruimte voor informele gesprekken onder collega’s, ongeacht of deze van thuis uit werkt of op kantoor.

Dat kan op uiteenlopende manieren. Een kort chatberichtje met de vraag hoe dat uitje van voorbije weekend net gelopen is, kan al veel doen. Of voor je tot de orde van de dag komt in een video call nog even vragen hoe het ermee gaat, kan ook al een heel andere sfeer creëren.

It’s all about trust

Ongeacht of je medewerkers thuis of op kantoor werken, het is nooit eenvoudig om in te schatten of iemand productief is of niet. Als leidinggevende heb je altijd een vertrouwensrelatie met je teamleden. Je hebt uiteindelijk de mensen in je team aangeworven omdat je hen vertrouwt hun job goed te doen. Geef ze dan ook de ruimte dit te bewijzen zonder dat je micromanager-gewijs voortdurend over hun schouders meekijkt.

Via Teams om het uur een status vragen of gericht aan iemand vragen waar die op dit exacte moment mee bezig is, kan intrusief aanvoelen voor je medewerkers. Laat de controle dus wat los. Zo voelen je collega’s zich beter en kan jij je ook fulltime focussen op jouw werk.

Ontdek hoe je een gezonde hybride werkcultuur creëert

Op dinsdag 24 oktober organiseren we Scale-Up Marathon: Team & Leiderschap in De Hoorn in Leuven. Tijdens deze inspirerende namiddag hebben we het onder andere over hybride werken en hoe je je team ook vanop afstand betrokken kan houden, maar ook op welke manier je als leider kan groeien.

Ontdek het volledige programma en reserveer jouw plek hier.

Scale-Up Marathon

Over Liantis

Ondernemende mensen staan nooit lang stil bij vandaag, ze zijn altijd op weg naar morgen. In het HR dienstenbedrijf Liantis vinden ze een vertrouwde compagnon de route die hen vanuit een geïntegreerde aanpak op elk moment de gepaste oplossing aanreikt.

Maak kennis met hun aanbod

Liantis logo