Spring naar de inhoud

4Gold: klaar voor internationale groei

Netwerk Ondernemen > Opschalen > 4Gold: klaar voor internationale groei
Brent Luyckx

Klaar voor internationale groei? Acceleratieprogramma Boost Me stoomt jou én je onderneming klaar voor ‘the next level’. Brent Luyckx, co-founder en CEO van 4Gold, nam deel aan de 7de editie van Boost Me in 2020. Jawel, het jaar van lockdowns en closed borders. Dat hield hem niet tegen om met 4Gold heel wat grenzen te verleggen.

4Gold ontstond in 2016, toen Brent noodgedwongen een punt achter zijn carrière als profwielrenner moest zetten. “Door de ziekte van Crohn kon ik mijn lichaam niet meer vertrouwen. Ik moest een punt zijn achter mijn wielrennersdroom, maar bleef niet bij de pakken zitten.” Bijna onmiddellijk daarna kreeg 4Gold vorm, de scale-up waarmee Brent Luyckx – samen met zakenpartner en topsporter Mathieu van der Poel – sportsupplementen afstemt op het dna van sporters.

Ondernemen is topsport

Bloedonderzoek legt bepaalde tekorten bloot, maar dankzij een dna-analyse kan je het hele metabolisatieproces blootleggen. En dus veel gerichter voedingssupplementen voorschrijven. Dat is niet alleen voor sporters interessant, maar ook voor ondernemers: Breek je dopamine snel af? Dan heb je waarschijnlijk snel nood aan nieuwe uitdagingen. Werk je 15 uur per dag? Dan helpen voedingssupplementen op maat je om je belastbaarheid te vergroten.

Het uitgebreide gamma van 4Gold bevat twee gepatenteerde supplementen, waaronder een speciale prebiotische vezel. “We produceren lokaal, in de Benelux en Europa. Zo kunnen we de kwaliteit van onze supplementen nauwlettend in de gaten houden en testen op WADA (World Anti-Doping Agency) forbidden substances, microplastics, solventen en bacteriën. De consument kan al die resultaten ook opvragen, we werken volledig transparant. Dat is enorm belangrijk, want we leveren intussen aan heel wat Belgische én internationale topsporters, zoals Kirsten Flipkens, Bashir Abdi en Alberto Contador.”

In België was 4Gold de eerste op de markt. Nu is het tijd om op te schalen (lees verder onder de foto).

Brent Luyckx, quote

Internationale groei: samen naar Dubai

Het Boost Me programma kwam voor Brent op het ideale moment. “Al van bij onze opstart krijgen we advies en support van twee mentoren, via het Mentor Me-programma. In die korte periode is 4Gold erg gegroeid en werd het tijd om te internationaliseren. Daarvoor is Boost Me perfect.”

“Door de coronapandemie liep het programma over een langere periode dan oorspronkelijk gepland. Het hoogtepunt was de reis naar Dubai, daaruit volgden interessante gesprekken en contacten. Omdat het Midden-Oosten een markt is waarop we ons met 4Gold willen richten, hebben we er veel uitgehaald.”

“Ook het feit dat je als groep onderweg bent, is een grote sterkte van Boost Me. Heeft iemand een meeting, dan denkt hij of zij meteen: Wie uit onze groep heeft nog baat bij een gesprek met deze persoon? En ook nadien hielden we contact.”

Ook grenzen verleggen?

Twaalf gelijkgestemde ondernemers met groeiambities worden 8 dagen, verspreid over 4 maanden, uit het operationele getrokken om te werken AAN hun onderneming, in plaats van IN hun onderneming. Via concrete strategie, professionele begeleiding en peer-2-peer learning timmeren ze aan hun groeiplan. De stip aan de horizon? Succesvol schalen en/of internationaliseren.

VLAIO ondersteunt ambitieuze (inter)nationale groeiers die deelnemen aan dit programma. Kandidaten worden zorgvuldig geselecteerd, om een sterk complementaire groep samen te stellen.

Brent zat vorig jaar ook op onze sofa, samen met Mieke Martens van VLAIO. Over zijn uitdagingen als ondernemer en hoe het Vlaams ecosysteem je kan ondersteunen. De podcast beluister je hieronder.