Spring naar de inhoud

Als mentor in contact komen met nieuw ondernemersbloed is inspirerend

Netwerk Ondernemen > Mentoring > Als mentor in contact komen met nieuw ondernemersbloed is inspirerend
Banner Maxim Sergeant

Maxim Sergeant startte in 2012 met Bakkersonline, dat softwareoplossingen aanbiedt voor bakkerijen en patissiers. Op zoek naar een mentor kwam Maxim terecht bij Netwerk Ondernemen. Tien jaar later is Bakeronline actief in 23 landen en begeleidt Maxim zelf als mentor startende ondernemers. “Wat ik geleerd heb – van mijn mentor en door eigen ervaring – wil ik graag doorgeven aan ondernemers die nog iets vroeger in hun traject staan.”

 

Maxim Sergeant: “Het is mijn grote passie als ondernemer om dingen efficiënter te laten verlopen, aan de hand van technische processen. En bij bakkers en patissiers was er nog wel wat ruimte. Zo gebeurt het dat er bij de bakker op zondagavond om 17 uur nog heel wat koffiekoeken in de koeltoog liggen. Vervelend en duur. Want dat betekent dat hij te veel heeft gemaakt en grondstoffen heeft verspild. Omgekeerd ook: wat als de croissants om 11 ’s morgens al uitverkocht zijn maar er toch nog vraag is? Dan heeft de bakker duidelijk te weinig gemaakt en verliest hij opnieuw. Verspilling of een gemiste kans, dus.”

“Dus ontwikkelde ik een oplossing waarmee klanten bij hun artisanale bakker en patissier online kunnen bestellen en betalen. Handig voor zowel de finale consument als voor de bakker. De klant is blij want hij hoeft niet meer aan te schuiven en is altijd zeker van zijn producten. En de bakker bereikt meer klanten én kan veel efficiënter werken want hij weet vooraf wat hij moet maken.”

Voor Mentor Me naar Netwerk Ondernemen

Maxim Sergeant: “Toen ik met Bakkersonline startte, stelde ik me ook kandidaat bij de voorloper van het Mentor Me-programma van Netwerk Ondernemen. De organisatie zelf en de waarden spraken me enorm aan. Ik heb een heel fijn traject gelopen met mijn mentor en ben bij Netwerk Ondernemen blijven hangen. Van het mentoringprogramma ging ik naar Boost Me, de scale up-marathons en de events. En nu ben ik zelf mentor en bestuurder. De cirkel is rond.”

Quote van Maxim Sergeant

“Wat ik zo mooi vind aan Netwerk Ondernemen is de belangeloosheid. Anders dan in andere netwerkorganisaties is het niet de bedoeling om klanten te ronselen. Nee, het gaat hier zowel om de ondernemer als om de onderneming, over persoonlijke ontwikkeling. De mentors en coaches van Netwerk Ondernemen, en ook de founders, zijn hier om elkaar te helpen. En een grote andere plus: je ontmoet hier gelijkgezinden. Mensen die een betere versie van zichzelf willen worden, die zelf willen groeien en die hun onderneming alle kansen willen geven. Ik heb zelf enorm veel geleerd tijdens mijn traject: Wat zijn mijn sterktes? Wat zijn mijn valkuilen? Waar zit mijn kracht? Daardoor kwam ik tot het besef: ik kan niet alles alleen. Ik heb sterke mensen rondom mij nodig die me kunnen aanvullen en kunnen helpen.”

Pay it forward als evidentie

Maxim Sergeant : “Dat ik uiteindelijk ook mentor werd bij Netwerk Ondernemen, was een evidentie voor mij. Ik heb zoveel gekregen in mijn eigen trajecten. Zoveel geleerd. Het was een logische stap dat ik aan andere startende ondernemers wilde doorgeven wat ik zelf geleerd had. Intussen ben ik niet alleen mentor, maar ook coöperant en bestuurder. Ik wil me echt engageren, het netwerk laten groeien en de waarden verder helpen uitdragen.”

“Als ondernemer heb je nood aan advies, van iemand die niet zo dicht betrokken is bij de dagelijkse werking van je bedrijf. Je zit aan het stuur van je onderneming, maar soms zorgt dat er ook voor dat je oogkleppen ophebt. Een mentor heeft dan een helicopterview. Hij staat buiten dat operationele en durft wel eens kritische vragen stellen. Dat gebeurt bijvoorbeeld ook tijdens de mentorrooms.”

Het geeft veel energie om anderen te begeleiden en te adviseren in hun ondernemerschap. Om hen af en toe te kunnen behoeden voor de valkuilen waar ik zelf ooit wel intrapte. Om tips te geven en hen te helpen een betere versie van zichzelf te worden

“Als mentor in contact komen met nieuw ondernemersbloed is enorm inspirerend. Eigenlijk gaat het om een kruisbestuiving: als mentor kan ik mijn ervaring delen en door het contact met founders raak ik zelf ook opnieuw geïnspireerd. En ja, ik leer ook veel nieuwe mensen kennen. Dat is niet de core business van Netwerk Ondernemen, maar het is een leuke extra.”

Mentorship opnemen?

Kriebelt het om, net zoals Maxim, een jonge ondernemer onder je vleugels te nemen? Hier kom je meer te weten over het mentorship en hoe je als mentor tot het netwerk kan toetreden.

Ben je zelf een startende/groeiende ondernemer en wil je een mentor zoals Maxim? Via het Mentor Me programma krijg je toegang tot ons netwerk én krijg je gedurende 2 jaar een mentor toegewezen.