Spring naar de inhoud

Coach en mentor, wat is het verschil?

Netwerk Ondernemen > Over ons > Coach vs. mentor, wat is het verschil?
Verschil coach mentor

Een coach of een mentor, is er een verschil? Bij Netwerk Ondernemen kiezen we uitdrukkelijk voor mentoring. Het antwoord luidt, volgens ons, dan ook volmondig ‘ja’. Een coach en mentor hebben in zekere zin hetzelfde doel: jou helpen groeien. Hun modus operandi is echter best verschillend.

1. Een mentor staat in de praktijk 

Een mentor stond en staat vandaag nog steeds in de praktijk. Onze mentors zijn doorwinterde entrepreneurs die hun passie vandaag nog steeds beoefenen in één of meerdere van hun bedrijven. Drukbezette mensen, die met plezier tijd vrijmaken voor jonge wolven, nieuw in het vak. Coaching is een full-time job. Hoewel heel wat coaches hun missie in het werkveld vonden, scholen ze zich op een bepaald carrièrepunt om tot begeleider.

2. Een coach is gecertifieerd

Een coach is vaak een expert ter zake, met heel wat ervaring in coaching op de teller. Jouw coach is gecertifieerd en genoot vaak meerdere opleidingen om je te helpen met jouw uitdaging. Na een deep dive in jouw issues, krijg je huiswerk met heel wat do’s en don’ts. Een gecertifieerd mentor, daarentegen, bestaat niet. Je mentor stelt vooral de juiste vragen vanuit z’n eigen ervaring, maar laat het antwoord bij jou. Een mentor houdt jou een spiegel voor, wat je daarin ziet en hoe je ermee aan de slag gaat, is jouw verantwoordelijkheid.

3. Een coach werkt doelgericht

Coaching focust op een specifiek issue (bv. focus, assertiviteit, communiceren, …) en werkt naar een tastbare oplossing. Je mentor legt de focus meer lange termijn-ontwikkeling, zowel persoonlijk als zakelijk. Onze Mentor Me trajecten duren daarom ook minimum 2 jaar. Een mentor trekt je even uit het operationele en helpt je strategisch nadenken over de toekomst. Zo’n helikoptervisie is broodnodig om duurzaam te groeien, zowel als persoon als met je bedrijf.

4. Een mentor vertrekt uit ervaring

Een coach snelt je te hulp met een rugzak vol tools en methodes. Hij of zij blijft vaker uit het inhoudelijke, om je net daardoor beter te kunnen helpen in het proces. Je mentor helpt met een rugzak vol (zakelijke) ervaring. Dit laat toe om samen met je mentor ook in inhoudelijke vraagstukken te duiken. Je mentor heeft bovendien vaak meerdere expertises (finance, HR, juridisch, …) om je inhoudelijk te helpen, maar wat vooral telt is het ‘been there’-verhaal. Dankzij je mentor bots je minder hard tegen dezelfde muren waar hij of zij tegen knalde.

5. Een mentor is je reisgezel 

Een mentor is je reisgezel: hij of zij wandelt met je mee, loopt soms samen met jou verloren of terug naar de bewandelde paden. Een coach is eerder je reisbegeleider in een – vaak hobbelig – ondernemersparcours. Als je de weg kwijt bent, stippelt een coach de route met je uit. Als reisgezel kan een mentor absoluut geen investeerdersrelatie of klant-leverancier relatie met zijn mentee hebben. What’s in it for your mentor, then? Hij of zij leert minstens evenveel uit jullie relatie als jijzelf. De vertrouwensband en wederzijdse klik zijn priceless. Bovendien is mentoring fun!

6. Mentoring is belangeloos 

Begrijp ons niet verkeerd, jezelf laten coachen voor issues waar je mee worstelt, is meer dan waardevol. Je coach heeft de juiste diploma’s en ervaring om je verder te helpen met specifieke uitdagingen. Toch vinden wij het bij Netwerk Ondernemen belangrijk om gratis, belangeloze mentoring aan te bieden: het pay-it-forward principe staat bij ons centraal. Mentoring kan en mag geen verdienmodel zijn. In deze setting doen jij en je mentor geen beloften aan elkaar, hoef je geen KPI’s te behalen en biedt jouw mentor een veilige haven. Bij financiële issues, bijvoorbeeld, kan je moeilijker bij een coach terecht die baat heeft bij je positieve cijfers. Net zoals je gezin, trouwens, dat zich misschien nog meer zorgen zal maken. Een mentor is je vertrouwenspersoon bij uitstek, jij betaalt contant met dankbaarheid.

Coach of mentor? Vooral een goede match telt!

Coaching of mentoring, het verschil is in de praktijk vaak niet zo zwart-wit. Toch vinden we het bij Netwerk Ondernemen belangrijk om de grootste verschillen te duiden en zo juiste verwachtingen te scheppen. Bovendien vult elke coach of mentor z’n rol persoonlijk in. Laat je daarom steeds begeleiden door iemand waarmee je de juiste klik voelt! De zoektocht naar een juiste mentor of coach wordt vaak onderschat.

Ontdek Mentor Me

Of je nu beroep doet op een coach of mentor, ondernemen doe je nooit alleen. Elke succesvolle ondernemer heeft ooit hulp gekregen. Vraag maar aan alle 180+ mentoren uit ons netwerk. Zij bieden op hun beurt de ondersteuning die ze zelf ooit kregen.

Meer weten over ons mentoring programma? Neem zeker een kijkje bij het Mentor Me traject en wie weet, tot snel?