Spring naar de inhoud

“Groeibedrijven stoten vaak op unieke financiële situaties waar je een zekere expertise voor nodig hebt”

Netwerk Ondernemen > Partners > “Groeibedrijven stoten vaak op unieke financiële situaties waar je een zekere expertise voor nodig hebt”

Ooit hielp Stijn Van Walle als CFO TeamLeader opschalen tot een miljoenenbedrijf. Nu staat hij mee aan het roer bij één van Moore Belgium’s snelst groeiende business units: die van Finance as a Service. Bij Netwerk Ondernemen kennen we Stijn voornamelijk van zijn bijdragen aan ons Fund Me-traject. Benieuwd wie Stijn is en wat Finance as a Service net inhoudt? Lees dan zeker verder.

Stijn Van Walle in de cafetaria van Moore Belgium
Stijn Van Walle, Managing Partner FaaS bij Moore Belgium

Ze waren amper met tien werknemers toen Stijn Van Walle dankzij een toevallig gesprek het team van TeamLeader vervoegde. Met een decennium aan ervaring in consultancy en goesting in iets anders stapte hij zo als CFO in een start-up die helemaal klaar stond om te schalen. En dat is wat TeamLeader in de jaren daarop deed: groeien. Het team ging van 10 naar 180 werknemers, de omzet van € 10.000 naar € 1 miljoen per maand.

Toen Stijn het bedrijf een kleine drie jaar later weer verliet, had hij de smaak te pakken. “De scale-up microbe had me helemaal beet. In zo een snelgroeiende omgeving moet je en cours de route geld ophalen. Dat vond ik een zeer leuke uitdaging”, vertelt Stijn wanneer hij op ons kantoor zijn verhaal komt vertellen. “Plannen opmaken, budgetten opstellen, kapitaal ophalen, ik hield ervan om dit in een snel veranderende omgeving te kunnen verwezenlijken.”

Van scale-up naar corporate

En toch vervoegde Stijn niet meteen een andere scale-up nadat hij de deuren van TeamLeader achter zich dicht trok. Noch stampte hij een eigen start-up uit de grond. “Er groeide een idee tussen Wim Seynaeve en mezelf rond een nieuw concept: Finance as a Service”, herinnert hij zich. “Eerst besloten we om dit een kans tegeven onder de vlag van PKF-VMB, waar Wim toen al sinds 2004 bij actief was. In 2021 werden zij deel van Moore Belgium, waar we deze service intussen mooi verder hebben kunnen opschalen.”

Bij Moore zit Stijn dan toch weer in een corporate context. “Maar die scale-up sfeer heb ik niet losgelaten. Onze business unit runnen we dan ook eerder als een funded start-up binnen de organisatie. We houden van beslissingsvrijheid en wendbaarheid. Dat is ook waar we met Finance as a Service voor staan. Op die manier houden we ons in dezelfde mindset als onze klanten.”

Stijn Van Walle aan het werk

Wat is Finance as a Service?

“Veel scale-ups hebben nood aan specifieke financiële kennis en inzichten die je typisch van een CFO verwacht”, vertelt Stijn wanneer we hem vragen wat we ons net bij Finance as a Service moeten voorstellen. “Groeibedrijven stoten vaak op unieke financiële situaties waar je een zekere expertise voor nodig hebt. Denk aan de nood om kapitaal op te halen, of de puzzel die ervoor zorgt dat je met beperkte middelen alsnog je werknemers de komende maanden kan betalen. Hiervoor heb je nood aan een expert. Tegelijkertijd heb je als groeibedrijf niet altijd voldoende werk liggen voor een fulltime CFO-profiel. Daar passen we met Finance as a Service een mouw aan.”

Finance as a Service is financiële ondersteuning op afroep. Het is geen dienst die zich tot één tak van sport beperkt, maar die zaken zoals accounting, budgettering of financiële boekhouding overkoepelt. Je krijgt werkelijk een CFO die daar waar nodig bijdraagt. De ene maand kan dit een budgetoefening zijn, de andere meer administratieve ondersteuning. Het grote verschil is dat die CFO niet fulltime in dienst is bij het bedrijf. “Onze CFO’s springen in wanneer je hen nodig hebt. Soms is dat één dag in de maand, soms is dat enkele weken fulltime aan een stuk. Het is letterlijk: jij roept, wij komen.”

Als de CFO uit ons team de klant niet meteen kan verderhelpen met een specifiek probleem, kan deze altijd beroep doen op één van de collega’s bij Moore.

Stijn Van Walle

“Belangrijk is vooral dat de financiële profielen die we aanleveren echt een deel van het team worden. Ze staan niet buiten een bedrijf, maar leven mee met alles wat reilt en zeilt binnen de organisatie. Onze CFO’s zijn er ook bij op team offsites en strategische managementmeetings. Ze worden part of the team. Enkel zo kunnen we goede ondersteuning op maat bieden”, licht Stijn toe. “Daarnaast is het belangrijk dat we geen enkele vraag uit de weg gaan. Als de CFO uit ons team de klant niet meteen kan verderhelpen met een specifiek probleem, kan deze altijd beroep doen op één van de collega’s bij Moore. Dat is het grote voordeel van in zo een grote groep te zitten.”

Voor ondernemers

Zowel Netwerk Ondernemen als Finance as a Service bij Moore hebben hetzelfde doel: ondernemers van groeibedrijven helpen op hun pad. “Wanneer we een organisatie kunnen ondersteunen tot op het punt dat het zelf een fulltime CFO in dienst neemt, dan zijn wij in onze opdracht geslaagd”, vertelt Stijn.

“Daarin zie ik een grote gelijkenis met Netwerk Ondernemen. Wij houden het niet bij steriel advies en complexe Excellen waar een ondernemer dan maar zijn plan mee moet trekken. Nee, wij trekken — net zoals de mentoren bij Netwerk Ondernemen — zelf de botten aan en gaan het veld in. Samen uit, samen thuis.”

Die mindset is meteen ook de reden waarom Moore Belgium al sinds enkele jaren partner is ,van Netwerk Ondernemen. Op die manier kunnen we met gebundelde krachten ondernemers steunen in hun traject, bijvoorbeeld in programma’s zoals Fund Me.

Stijn Van Walle op kantoor bij Moore

Finance met plezier

De expertise van de financiële experten uit het Finance as a Service-team is intussen al enkele jaren vaste waarde in Fund Me. “De deelnemers van Fund Me zijn keer op keer geweldig”, vertelt Stijn wanneer we hem naar zijn ervaring met het programma vragen.

“Het zijn ondernemers pur sang met boeiende ideeën en interessante bedrijven. Stuk voor stuk zijn ze gemotiveerd om ertegenaan te gaan. Vanuit onze expertise kunnen wij hen een nieuwe kijk op finance geven”, belooft Stijn. “Meestal ervaren we een onzeker gevoel bij founders wanneer we het over financiën hebben. Ons doel is hen de durf te geven om ermee te spelen en er plezier uit te halen. Abstracte Excellen en ingewikkelde financiële constructies ruilen we in voor een simpele template waarmee ze vlot uit de voeten kunnen.”