Spring naar de inhoud
Download The Founder Canvas

Vind een complementaire co-founder

Er zijn heel wat factoren die bepalen of een co-founder werkelijk het juiste profiel heeft om samen met jou je startup uit te bouwen. Met het Founder Canvas krijg je een overzicht van je persoonlijke drijfveren, de doelen die je wil bereiken en wat voor jou telt in een co-founder.

Vergroot je kans op een complementaire co-founder met het Founder Canvas. Ben je niet zeker waar te beginnen? We bieden een korte uitleg over hoe je dit document gebruikt bij de download.

Hoe vul je The Founder Canvas in?

The Founder Canvas is een handig hulpmiddel om concrete stappen te zetten naar de juiste co-founder. Het helpt je waken over wie jij bent, wat je doelen zijn en wat voor jou een complementair profiel is. Dit is hoe je ieder veld in The Founder Canvas invult:

Why

Waarom doe jij wat je doet? In dit veld noteer je jouw persoonlijke drijfveer volgens de ‘Start With Why’ filosofie die Simon Sinek populariseerde. In je zoektocht naar een co-founder moet je erover waken dat de why van je partner in lijn ligt met die van jou.

Moonshot dream

Dit is het ultieme doel van je bedrijf. De visie waarvoor je jouw organisatie oprichtte. Als je dit scherp hebt, kun je de juiste co-founder overtuigen en motiveren hier aan mee te werken.

Culture & values

De kernwaarden van jezelf én je bedrijf. Noteer hier ook de cultuur die je nastreeft binnen je organisatie en welke principes jou en je bedrijf drijven. Het is cruciaal dat jij en je co-founder deze waarden delen voor een harmonieuze samenwerking.

Working & leadership style

Omschrijf hoe jij je leiderschapsstijl ziet. Ben je bijvoorbeeld zeer hands-on, of geef je liever leiding vanop afstand. Het is belangrijk iemand te vinden met een compatibele leiderschapsstijl. Dit hoeft niet meteen dezelfde stijl te zijn, maar mag ook niet botsen met jouw aanpak.

Roles & responsibilities

Noteer hier alle rollen en verantwoordelijkheden die er binnen je bedrijf opgenomen moeten worden. Geef aan welke je voor je eigen rekening wil nemen en welke door je co-founder ingevuld worden. Kijk vooral ook naar welke rollen jezelf veel energie geven en welke je energie net wegzuigen. Zo voorkom je later misverstanden en conflicten.

Compensation

Hier zet je wat de co-founder kan verwachten op vlak van vergoedingen, zeggenschap, aandeelhouderschap en andere vormen van compensatie. Je geeft best ook een timing-aspect mee. Het is belangrijk hier concreet te zijn en voor jezelf uit te maken op welke vlakken te onderhandelen valt. Door hier duidelijkheid in te scheppen, kun je latere problemen en discussies voorkomen.

Needs

Noteer hier de (basis)behoeftes die voor jou cruciaal zijn. Zaken als respect, erkenning, autonomie, … Zet hier ook de specifieke minimale vereisten waar je co-founder aan moet voldoen. Dit kunnen specifieke vaardigheden or ervaringen zijn, of andere kwalificaties die in jouw ogen essentieel zijn voor de rol die je co-founder speelt.

No-go’s

Noteer hier drie zaken die voor jou écht niet kunnen in een co-founder. Denk aan persoonlijke eigenschappen, werkethiek, zaken die werkelijk niet te rijmen vallen met jouw eigen visie, waarden en normen. Dit zijn rode lijnen waar je niet over gaat in de selectie van je co-founder.