Spring naar de inhoud

Onze eindejaarsboodschap voor jou: “Wie komende crisis goed aanpakt, komt er zonder twijfel beter uit”

Netwerk Ondernemen > Over ons > Eindejaarsboodschap 2023
Fijne feestdagen 2023

Voor we weer alles van onszelf geven in het nieuwe jaar, blikken we graag even terug op een bijzonder 2022. Een jaar waarin de economie door de COVID-19 pandemie, oorlog in Oekraïne en de energiecrisis op de proef werd gesteld.

2022 begon heel beloftevol. Eindelijk was het eindpunt van de coronacrisis in zicht en konden we weer fysiek afspreken. De roze bril ging jammer genoeg snel weer de kast in. Algauw woedde er een oorlog aan de grens van de Europese Unie, schoten energieprijzen de lucht in en werd ondernemen een stuk moeilijker. Dat neemt niet weg dat we er bij Netwerk Ondernemen van overtuigd zijn dat positivisme en vertrouwen kan ons redden, zelfs in deze moeilijkere tijden.

Zonder wrijving geen glans

We zitten op economisch vlak in een unieke situatie. Terwijl prijzen de pan uit swingen, behouden we een relatief lage rente hebben en blijft de vraag op de arbeidsmarkt hoog. Veel arbeidsposities geraken maar niet ingevuld. Het is een vreemde spreidstand waar de ondernemers van vandaag snel een mouw aan moeten passen.

Alsof dat nog niet genoeg is, blijven we op ecologisch vlak aanmodderen met klimaattoppen waar amper tot geen belangrijke knopen worden doorgehakt. Intussen staat het water net niet letterlijk ons aan de lippen.

Met enige hoop kijken we richting de overheid, zowel binnen België als binnen Europa, om actie te nemen. Maar met een begroting die tot bij de slechtste van de klas hoort en met keuzes zoals het ongenuanceerd afblokken van auteursrechtenovereenkomsten die de loonkosten van tech startups serieus kunnen drukken, is de voorbeeldfunctie die we nodig hebben ver zoek.

Lang leve de wendbare ondernemer

Gelukkig is daar de ondernemer. Als we iets geleerd hebben uit twee jaar coronapandemie, dan is het wel dat ondernemers flexibel zijn en zich als geen ander kunnen aanpassen aan de situatie. Zeker oprichters van startups en scale-ups beschikken over de nodige wendbaarheid om benarde situaties niet alleen te overleven, maar er zelfs sterker uit te komen.

Meer zelfs, het zijn onze ondernemers die nu voor het licht aan het einde van de tunnel zorgen. Binnen Vlaanderen alleen al hebben we een hoop toppers die actief onze wereld een betere plek maken.

Nooit zagen we zo veel impact ondernemers opstaan die het heft in eigen handen nemen en met hun producten en diensten de nodige verandering op gang duwen. De ondernemer van 2023 doet het niet enkel voor de centen. De ondernemer van 2023 doet het om meer impact te genereren.

Het is niet zomaar dat we uitgerekend nu ernaar streven ondernemers uit startups en groeibedrijven dichter te brengen bij corporates met onze nieuwe spin-off Tribo. In deze unieke tijden hebben we nood aan innovatie en wendbaarheid. En laat het net dat zijn waar onze startup-founders in uitblinken.

Zorg dat je klaar staat

Dat neemt niet weg dat de crisis waar we voor staan een zure appel wordt om door te bijten. Zorg ervoor dat je klaar bent, beste ondernemer. Als je het verschil wil maken, moet je ook zeker zijn dat je klaarstaat om deze moeilijke periode te overbruggen. Meer dan ooit voelen we het belang van onze programma’s en trajecten om een antwoord te bieden op de uitdagingen waar we allemaal voor staan.

Met een goede mentor aan je zijde – iemand die zelf al wat tegenwind gevoeld heeft op zijn of haar traject – heb je alvast een streepje voor. Ook programma’s als Fund Me worden extra relevant, zeker nu de geldkraan bij veel investeerders wordt dichtgeschroefd en je heel wat troeven op tafel moet kunnen leggen om kapitaal op te halen.

Eén ding is zeker: ondernemers die de komende crisis goed aanpakken, komen er zonder twijfel beter uit. We zitten volop in een energietransistie en ons economische systeem wordt grondig hertekend. Het is aan jou om de koe bij de hoorns te vatten en hier op in te spelen. Never waste a good crisis. En vergeet niet dat we bij Netwerk Ondernemen de leuze ondernemers voor ondernemers hoog in het vaandel dragen. Hier ben je altijd welkom als je jouw weg zoekt doorheen de woelige wateren van de aankomende storm.

Laten we het nieuwe jaar positief tegemoet treden, vol vertrouwen in onze eigen kracht en die van ons netwerk als ondernemers. Laten we samenwerken, leren, groeien en onszelf blijven ontwikkelen als leiders binnen onze maatschappij. Maar eerst is het tijd om even naar adem te happen. Geniet van de komende feestdagen en laadt je batterijen op bij vrienden en familie. Zo kun je je beste beentje voorzetten in 2023.

Fijne feestdagen!

Team Netwerk Ondernemen