Spring naar de inhoud

Jan Palmaers: “Fund Me gaf me de zelfzekerheid om naar investeerders te stappen”

Netwerk Ondernemen > Funding > Jan Palmaers: “Fund Me gaf me de zelfzekerheid om naar investeerders te stappen”

Geld ophalen voor je startup of scale-up is een kunst. Dat is waarom Jan Palmaers van EXIE in 2022 het Fund Me-programma van Netwerk Ondernemen volgde. Enkele maanden na de laatste sessie vertelt hij graag waarom hij dit traject warm aanbeveelt. “Het blijft niet bij spraakmakende titels, maar je krijgt écht antwoorden op je prangende vragen.”

“Normaal gezien ben ik kritisch wanneer het op sessies en opleidingen zoals Fund Me aankomt, maar ik moet echt diep graven om nog maar één puntje van kritiek te vinden,” vertelt Jan wanneer we hem naar feedback vragen over het programma.

Jan Palmaers EXIE

Met EXIE biedt hij een gezond en natuurlijk isolatiemateriaal aan op basis van kalkhennep. Om te groeien gaat hij met zijn startup op zoek naar extern kapitaal. “Voor Fund Me voelden onze investor pitches steeds aan als een sprong in het ijle,” herinnert Jan zich. “Telkens wanneer we naar een investeerder stapten, kwamen we af met een salespresentatie. Daar hadden investeerders natuurlijk geen boodschap aan.”

Tijdens Fund Me leerde Jan de kneepjes van het vak, zodat hij met een onderbouwde pitch verder op zoek kon naar extern kapitaal. “Tijdens het korte Fund Me-traject leer je waar investeerders naar op zoek zijn. Op die manier kun je jouw pitch afstemmen op hun noden en denk je vanuit je doelpubliek, eerder dan vanuit je eigen nood.”

Toeleven naar de pitch day

Het programma van Fund Me is kort en bondig. Het traject biedt zes deelnemers de financiële know-how en juridische achtergrond om een goede deal op te zetten met potentiële investeerders. Ze werken zelf een financieel plan uit en timmeren uiteindelijk aan hun pitch.

Voor Jan was dit programma zowel qua lengte als opbouw ideaal: “Het programma is kort, maar to the point. Je leeft echt toe naar de laatste pitch day en leert gaandeweg de zaken die je nodig hebt om hier te slagen. Tijdens iedere sessie steek je iets op. Ik heb al gelijkaardige programma’s elders gevolgd, en die komen vaak aanzetten met spraakmakende titels zoals ‘je moet ervoor zorgen dat je aandelenstructuur in orde is’. Dit is echter het eerste traject dat dieper graaft dan dat en je echt uitlegt wat zulke zaken net betekenen. Je krijgt echt een antwoord op al je prangende vragen.”

Echte experts

Dat is niet op zijn minst de verdienste van de experts die het Fund Me-programma inkleuren. “De kracht van het traject schuilt in de personen die je iets komen bijleren. Voor hen is de wereld van kapitaalrondes geen ver-van-mijn-bed-show, maar een dagelijkse realiteit. Zo komen er juridische experts van een advocatenkantoor langs en spreek je met ervaren financiële experts.”

Het Fund Me-programma is kort, maar to the point.

Zoals steeds brengt Fund Me ook bekende gezichten uit de ondernemerswereld aan tafel. “Wat mij het meeste bij zal blijven, is de sessie die door de investeerder Pieter Casneuf werd gegeven,” vertelt Jan. “Hij legde mooi het verschil uit tussen een startup en een scale-up en wees ons op de klemtonen die beide types bedrijven moesten leggen in hun pitch. Voor mij was het verhelderend te horen dat er concrete zaken zijn die het onderscheid bepalen. Zo kun je na tien jaar nog steeds een startup zijn als je niet aan bepaalde eisen voldoet, of net zeer snel naar die scale-up fase doorgroeien.”

Gelijkgestemde zielen

Bij Netwerk Ondernemen dragen we de leuze ‘ondernemers voor ondernemers’ altijd hoog in het vaandel. Dit was Jan Palmaers tijdens het Fund Me-traject ook niet ontgaan. “Het is fijn om een programma als dit aan te vatten met gelijkgestemde ondernemers. Hoewel we quasi allemaal met aan ander type bedrijf in een andere sector zaten, kampten we allemaal met herkenbare challenges.”

“Zo herkende ik in alle deelnemers typische ontwikkelaars en uitvindersprofielen. Grappig om te zien hoe die allemaal sterk stonden op vlak van product, maar erkenden dat marketing en financiële kennis meer aandacht zou moeten krijgen. Dat stelde me gerust. Zo wist ik dat ik niet de enige ben die met zulke uitdagingen kampt.”

Zelfzekerheid

Het belangrijkste resultaat van Fund Me voor Jan is zelfzekerheid. “Dankzij dit programma voel ik me zeker van mijn stuk als ik naar een potentiële investeerder stap. Fund Me leverde me de nodige know-how op om te weten hoe ik een kapitaalronde succesvol kan afronden. Meer zelfs, het leverde me naar mijn gevoel alles op wat je moet weten over het succesvol groeien van een startup.”

Hoewel Jan nog niet zo bijster lang geleden zijn Fund Me-avontuur afrondde, zet hij zijn vergaarde kennis al volop in. “Sinds het afronden van Fund Me zijn we al met meerdere potentiële investeerders gesprekken gestart en we zijn volop aan het pitchen geslagen.”

Over Fund Me

Samen met zes gelijkgestemde ondernemers stomen we je tijdens het Fund Me-traject klaar voor een succesvolle kapitaalronde. We geven je de nodige juridische basis en financiële know-how om met investeerders te onderhandelen. Aan het einde van het traject heb je een investor-proof financieel plan in handen en pitch je de pannen van het dak.

Ontdek alle details over het programma hier.