Spring naar de inhoud

Ondernemen doe je nooit alleen

Netwerk Ondernemen > Mentoring > Ondernemen doe je nooit alleen
Patrick Hellemans en Seppe Stroo, mentor en mentee bij Netwerk Ondernemen

Zelfs de meest succesvolle ondernemers hebben af en toe nood aan een luisterend oor, een sparring partner of een duwtje in de goede richting. 155 mentoren – met bakken ondernemerservaring – delen daarom gratis hun kennis en expertise met jonge wolven, via het Mentor Me-programma. Founder Seppe Stroo (BUFFL) en mentor Patrick Hellemans (JIDOKA) liepen samen zo’n mentortraject en delen graag hun bevindingen.

De match tussen Seppe en Patrick

Seppe Stroo is Co-Founder en Head of Strategy & Innovation bij BUFFL. Na zijn studies werkte hij zes maanden bij een grote firma, maar dat bleek al snel niets voor hem. BUFFL begon als kleine start-up in drie jaar uit tot een bedrijf met een twintigtal medewerkers. En pijlsnel groeien gaat nu eenmaal gepaard met een steile leercurve.

Seppe: “Via Mentor Me werden Patrick en ik aan elkaar voorgesteld. De klik was er snel: we lijken wel wat op elkaar en begrijpen elkaars manier van denken en communiceren. En dat Patrick met JIDOKA op het snijpunt van consultancy en dienstverlening zit, paste ook bij BUFFL.”

Patrick Hellemans is al bijna acht jaar CEO van JIDOKA, een IT-consultancybedrijf dat bedrijven helpt digitaliseren. Hij kreeg binnen projecten regelmatig de vraag om ondernemers te begeleiden, maar dat is in een klant-leverancier verhouding niet evident. Patrick zocht een andere manier, en kwam uit bij Mentor Me van Netwerk Ondernemen.

Patrick: “Het mentoring traject van twee jaar tussen Seppe en mij is afgelopen, maar ik vermoed dat we daar zelf nog wel een verlenging aan breien. Het grote verschil met andere netwerkorganisaties – en het grote voordeel ook aan Netwerk Ondernemen – is dat het Mentor Me-programma op geen enkele manier een commerciële insteek heeft. Het gaat echt over ondernemers die andere ondernemers helpen, naar best vermogen. En soms is even luisteren al genoeg.”

“Mentor Me gaat echt over ondernemers die andere ondernemers helpen, naar best vermogen”

Waarom mentor of mentee worden?

Patrick: “Na een gesprek met Gert Gijbels (CEO van Netwerk Ondernemen, n.v.d.r.), was ik meteen overtuigd. Zit je als ondernemer even in een moeilijke periode, dan is zo’n luisterend oor altijd welkom. Bovendien betekent JIDOKA ‘automation with a human touch’. In mijn bedrijf zit een sterke sociale bewogenheid. We zijn natuurlijk geen vzw, maar proberen de zaken wel altijd op onze eigen menselijke manier aan te pakken.”

“Niet iedere ondernemer staat open voor een mentorship en ik ben ook erg kritisch geweest voor Seppe. Maar ik zie veel parallellen tussen zijn parcours en dat van mij en samen tackelen we specifieke issues. Let wel: ik mentor alleen. Ik onderneem geen actie in Seppes bedrijf. Vaak weet hij trouwens de antwoorden op zijn vragen zelf al wel en heeft hij gewoon een duwtje in de rug nodig.”

Patrick Hellemans en Seppe Stroo, mentor en mentee bij Netwerk Ondernemen

Seppe: “Een ondernemer heeft een heel steil leertraject. Elk jaar – en zelfs elke maand – groeit ons bedrijf. De uitdagingen veranderen: Welk product zet ik op de markt? Hoe vind ik mijn eerste klant? Wanneer neem ik een eerste medewerker aan? Hoe vind ik mijn honderdste klant? Je eigen competenties worden voortdurend aangescherpt. Zo weet ik nu dat als iets niet goed zit, ik dat niet mag laten aanslepen. Ik moet sneller in gesprek gaan, sneller reageren. Ik ben een grote fan van transparantie: je helpt mensen alleen maar door eerlijk te zijn. Loopt iets niet vlot, dan moeten we dat oplossen. Wat kan ik doen – of wat kunnen wij doen – om de situatie te verbeteren?”

“Op een bepaald moment zag ik ook geen fun meer in ondernemen. Moeilijkheden tussen mij en mijn co-founder namen veel energie weg. Patrick heeft me opnieuw laten inzien dat ondernemen ook plezant kon zijn.”

Een mentor op persoonlijk en strategisch vlak

Seppe: “Als één gesprek je hele bedrijf kan veranderen – zoals bij mij gebeurde – waarom zou je dan als ondernemer geen gebruik maken van Mentor Me? Ondernemers willen leren en vooruit gaan. En daarbij laat je je best adviseren door mensen die hun strepen in ondernemen verdienden. Voor mij betekende het mentorship van Patrick veel op persoonlijk vlak, maar ook strategisch kan een mentor interessant zijn. Patrick heeft mij en BUFFL echt enorm vooruitgeholpen, ik bewonder hem heel erg als persoon.”

“Een ondernemer heeft een steil leertraject. Elk jaar – zelfs elke maand – groeit je bedrijf”

Patrick: “Af en toe heb je als ondernemer iemand nodig die je kan duidelijk maken wat je zelf al weet. Door ervaringen te delen en de problemen die er zijn op te lossen. Voor een mentorship moet je openstaan, je moet feedback kunnen accepteren en zelf mee nadenken over de toekomst van je onderneming. Als founder is het belangrijk om af en toe eens uit dat operationele te stappen. Het is ongelooflijk belangrijk om ook aan je bedrijf te werken, niet alleen erin. Veel ondernemers focussen op de eindbestemming, maar de reis die je tijdens het ondernemen maakt, is minstens zo belangrijk.”

Mentor Me

Ondernemen doe je niet alleen. Elke succesvolle ondernemer heeft ooit hulp gekregen. Vraag maar aan alle 155 mentoren uit ons netwerk: zij zetten hun kennis & expertise gratis in om jonge wolven te steunen in hun groeiproces. Belangeloosheid is een centrale waarde bij Netwerk Ondernemen. Behalve tijd, mag een mentor niets investeren in de onderneming van de mentee.

Een mentor functioneert als veilige haven. Een klankbord dat ervaring met jou deelt, want jouw mentor ‘has been there’. Een mentor stelt de juiste vragen op het juiste moment, maar laat het antwoord bij jou. Hij/zij/x houdt je een spiegel voor als dat nodig is & viert successen met je mee.