Spring naar de inhoud

Van mentor tot product ‘Stefan’

Netwerk Ondernemen > Mentoring > Van mentor tot product ‘Stefan’
Foto artikel Stefaan Vanderick en Lies Mertens

Matchmaking is onze job bij Netwerk Ondernemen. Als we een geslaagde match in de kijker mogen zetten, dan is het wel die van founder Lies Mertens en mentor Stefan Vanderick. We ontmoeten hen in Lies’ flagship store in Antwerpen. Het blijkt een officieel moment – want Lies overhandigt een tas van haar nieuwe collectie ‘Stefan’ aan haar mentor.

Aan het begin van haar Mentor Me-traject, koos Lies naar eigen zeggen voor de ‘minst klassieke’ mentor. Stefan kwam als winnaar uit de bus. “Stefan stelt kritische vragen, hij begrijpt dat Lies Mertens geen massaproduct is en dat onze storytelling belangrijk is. Waar andere founders hun verhaal soms moeten verdedigen, begreep Stefan het merk meteen.”, vertelt Lies. Dat kritisch klankbord blijkt Stefans sterkste troef als mentor. “Hij denkt heel autonoom, vraagt door op stellingen die ik poneer en helpt me om focus te houden.”

“Ik wil vooral niet de expert spelen” vervolledigt Stefan. “Lies weet wat ondernemen en springen is want dat heeft ze getoond. Wat ik kan bijbrengen is afstand en focus: kies iets uit en stick to the plan.”

2020 BRACHT EEN SUCCESVERHAAL

Ondanks de coronacrisis heeft Lies een hoopgevend 2020 achter de rug: “We zijn nu drie jaar bezig. Uiteraard zijn die eerste jaren niet winstgevend. Verschillende investeringen om je imago op te bouwen en te versterken, lonen niet meteen. Er zijn dan best wel momenten waarop je jezelf onzeker voelt. Stefan vangt die momenten op en zorgt dat ik mijn ogen op mijn doelen gericht houd. Als ik er dreig van af te wijken, is het goed dat je iemand hebt die zegt: ‘nee, nee, terug jij!’.

Ik probeer niet te ‘managerial’ te kijken op ondernemen.

“Schilder mij maar af als een politieagent”, antwoordt Stefan lachend. Als mentor tracht hij vooral out of the box en authentiek te denken. “Ik probeer niet te ‘managerial’ te kijken, omdat dat een eenzijdige benadering is op ondernemen. De kracht van ondernemen is verschillend zijn, dus ik zal nooit de ‘supermanager’ uithangen.” Stefan handelt naar eigen zeggen het liefst non-conformistisch. Een eigenschap die Lies als ondernemer het meest vooruit helpt, maar haar als ontwerper ook inspireert.

‘STEFAN’, NOT YOUR CLASSIC BAG

Lies Mertens werkt al langer aan een mannencollectie. Naar trouwe gewoonte vernoemt ze elk product naar een persoon die dicht bij haar staat. “De tas is geïnspireerd op ‘het zakje’ waar Stefan altijd mee rond loopt en aan gehecht is”, legt Lies uit. “Heel automatisch inspireerde me dat. Voor deze collectie maakte ik de denkoefening om mijn product niet alleen te vernoemen naar iemand die ik ken, maar die ook het doelpubliek van dat product weerspiegelt. Stefan is een type dat perfect past bij het merk dat we voor ogen hebben. De collectie brengt dan ook een sterk verhaal met de focus op het ondernemerschap zelf, wat ik normaal gezien minder doe.”

Stefaan Vanderick, mentor bij Netwerk Ondernemen

Een unieke bezegeling van een geslaagde match. Bij Netwerk Ondernemen spreken we over het pay-it-forward gedachtegoed. In dit geval spreekt Stefan over pay-it-back: “Mooier dan dit kan het niet zijn. Ik ben enorm dankbaar, ontroerd en nederig voor deze vernoeming. Dat is het enige wat ik erover kan zeggen.”

GEEN TYPISCHE NETWERKERS

Lies en Stefan zijn niet de typische netwerkers die recepties afschuimen. Beide zijn ze het liefst inhoudelijk bezig. “Het concept van Netwerk Ondernemen sluit hier perfect bij aan. Aanvankelijk dacht ik dat er weinig methodologie achter het coaching traject zat, maar voor ons blijkt dat net perfect te werken”, legt Stefan uit. “Het concept is geven, maar ik krijg ook enorm veel terug van Lies. Dat is volgens mij het succes van een goede relatie. Dingen kunnen zeggen tegen elkaar, zonder elkaar te schofferen en dat je bereid bent om te leren als mentor, zonder de wijze te spelen.”

Zonder Netwerk Ondernemen hadden deze twee elkaar misschien niet ontmoet aan de toog. Stefan werd als mentor vereeuwigd in de collectie van Lies Mertens. Wat ons betreft, match meer dan geslaagd!

Meer lezen?

Lees het uitgebreide interview van Daisy en Stefan, samen met tal van andere ondernemersverhalen, in de laatste editie van ons magazine: The Network Talks. Ontvang je liever een papieren exemplaar in je brievenbus? Vul de form hieronder in en The Network Talks komt naar je toe!

Banner met Pieter Lesage en Karen Ruelens voor Mentor Me