Spring naar de inhoud

Four & Five en Netwerk Ondernemen: samen hogere toppen scheren

Netwerk Ondernemen > Partners > 3 tips voor founders op zoek naar kapitaal
Quote van Tessa Gijbels, Four & Five

Antwerps advocatenkantoor Four & Five ondersteunt, als partner van Netwerk Ondernemen, ondernemers en groeibedrijven in alle fasen van het ondernemerschap. Tessa Gijbels neemt daarnaast ook een persoonlijk engagement op als expert in ons netwerk. Ook in het Fund Me traject, voor ondernemers die op zoek zijn naar extern kapitaal, neemt Four & Five het juridische luik op zich. Tessa geeft alvast drie tips mee voor founders die op zoek zijn naar extern kapitaal:

Tip 1: begin tijdig

Een kapitaalronde – en zeker een eerste – is altijd een belangrijke stap. De meeste founders hebben daar weinig ervaring mee. We begeleiden hen bij Four & Five zo goed mogelijk, maar ten eerste: begin er op tijd aan.

Geïnteresseerde investeerders vinden, alle informatie verzamelen ter voorbereiding van de due diligence, aligneren van de verwachtingen en visies tussen de founders, de voorbereiding van een businessplan en waardering… dat kost allemaal tijd. Intussen moet je er als ondernemer ook nog voor zorgen dat je business blijft draaien. Wij proberen veel werk op ons te nemen, maar een goede voorbereiding versnelt het proces aanzienlijk. En dat is belangrijk, want anders bestaat de kans dat je moet onderhandelen vanuit een dringende kapitaalsnood.

Zorg dat je niet moet onderhandelen uit dringende kapitaalsnood

Tip 2: laat je juridisch ondersteunen

Een tweede tip: laat je al van in het begin juridisch ondersteunen. Soms komen er ondernemers op kantoor die al een termsheet getekend hebben, zonder dat ze het typische vakjargon uit zo’n termsheet volledig begrepen. Gelukkig krijgen we die niet-marktconforme voorwaarden er in de finale transactiedocumentatie nog wel uit-onderhandeld, maar dat kost tijd – en dus ook geld.

Probeer het dus op voorhand al eens te worden met de investeerder(s) over de key issues van een investeringsronde. Want als de moeilijke punten al in de termsheet zijn onderhandeld, mag je er bijna zeker van zijn dat je de investeringsronde succesvol zal afronden.

Tip 3: staar je niet blind op waardering

En de laatste tip: focus niet alleen op de waardering van je onderneming. Want als een investeerder vindt dat de waardering te hoog is, zal hij zijn risico altijd op andere manieren proberen af te dekken. Je geeft soms beter toe op een iets lagere waardering, zodat de beschermingsmechanismen marktconform blijven.

Je geeft soms beter toe op een iets lagere waardering

Fund Me 

De waardevolle expertise van Tessa en Four & Five in het algemeen, wordt verweven in het intensieve Fund Me traject. In dit programma stomen we  ambitieuze groeibedrijven klaar voor externe kapitaalophaling in maar liefst 8 weken tijd.

Interesse? Je vindt alle info op deze pagina

Fund Me