Spring naar de inhoud

Een team aansturen: wat hebben een startup en een bank gemeenschappelijk?

Netwerk Ondernemen > HR > Een team aansturen: wat hebben een startup en een bank gemeenschappelijk?

Een team aansturen … veel startups & scale-ups krijgen er voor het eerst mee te maken. We praten erover op onze sofa met Mathias Van Dosselaer (Founder van Yondr) & Mieke Van Hoydonck (District Manager bij Bank Van Breda).

Op het eerste zicht zijn een bank en een VR Agency twee heel verschillende werelden. Naast hetzelfde dorp als woonplaats en aangetrouwde familie, hebben Mieke en Mathias nog iets gemeenschappelijk: ze hebben beide ervaring met het opleiden, managen en aansturen van een team. Kijk, lees of luister mee via onze podcast.

Een team … what’s in a name?

Mieke stuurt een team van 18 ervaren mensen aan bij Bank Van Breda, de bank voor ondernemers. De meeste onder hen zijn 50+. Heel anders dan het team van Mathias, dat met 12 mensen Yondr draaiende houdt en waarvan de oudste 42 jaar is. Om het verschil nog groter te maken: Mathias is de enige in zijn team met een kind, terwijl Miekes team toch al enkele jonge oma’s telt, maar evengoed schoolverlaters.

Of die interne verschillen voor problemen zorgen? Mathias: “We proberen wel wat meer maturiteit in ons team te krijgen door bijvoorbeeld meer op senior profielen te mikken. Maar die profielen zullen toch ook niet boven de 42 jaar gaan (lacht).”

Mieke: “Bij ons zorgt dat niet voor problemen, er heerst een leuke dynamiek. Waarover we babbelen tijdens de lunch, hangt erg af van wie er zit, maar dikwijls gaat het wel over de kinderen (lacht).”

Het juiste profiel op de juiste plaats

Voor Yondr, als start-up die nog maar 5 jaar bestaat, is de juiste persoon op de juiste plaats van levensbelang.

Mathias: “In een steeds evoluerende sector, ben je ook altijd op zoek naar een ander profiel. Voor de pandemie zochten we bijvoorbeeld een heel ander profiel dan erna, we moeten altijd rekening houden met nieuwe technologieën of trends waarop we moeten inspelen. We zoeken op dit moment echt naar skills, en dan kijken we eigenlijk minder naar hoe die persoon in het team past.”

Een bioloog bij IT krijgt tijd om zich te herscholen

Mieke: “In een kleinere organisatie is het natuurlijk belangrijk om te kijken of die skills er echt zijn. Bij ons is er wel vaker de ruimte om te ontwikkelen of mensen uit een totaal andere richting binnen de bank te brengen. We hebben bijvoorbeeld biologen bij IT, die dan tijd krijgen om zich te herscholen. Ik kan me voorstellen dat dit bij Yondr moeilijker ligt.”

Mathias: “Mieke, is de vereiste dat het profiel moet passen bij het team?”

Mieke: “Het moet passen bij de bank. Het profiel moet passen in onze cultuur. Intern hebben we de slogan ‘zo zijn we’, en iedereen intern weet ook wat dat wil zeggen. Een aantal basiszaken zijn integriteit, eerlijkheid, enthousiasme, proactiviteit, echte teamplayers, … we hebben ook geen interne competitie. Er heerst een sfeer van waarin iedereen elkaar helpt. Als we samen beter zijn, kunnen we samen vooruit.”

Businessplannen bij start-ups zijn nu eenmaal gebaseerd op billables

Bij Yondr ligt het hire-proces moeilijker. Business- en financiële plannen zijn in commerciële, kleine start-ups nu eenmaal gebaseerd op billables.

Mathias: “Iemand die binnen komt moet meteen inzetbaar en meteen billable zijn. Die persoon moet meteen een meerwaarde betekenen voor het team. Dat is niet simpel. Zeker niet als het profiel dat we zoeken nog geen affiniteit heeft met AR/VR, de helft van België heeft nog nooit van die termen gehoord.”

Assessment: do or don’t?

In een kleine organisatie is assessment van sollicitanten niet altijd aan de orde, hoewel Mathias er wel de voordelen van ziet. Bij Bank Van Breda is er altijd assessment, ongeacht welke functie binnen de bank.

Mieke: “De culturele fit wordt daarin getest, redeneervermogen, competenties die verschillen ten opzichte van de functie, … en het meest handige vind ik dat er tips in zitten om de opstart te vergemakkelijken. Wat zijn aandachtspunten voor ons? Wat zijn die persoon z’n sterktes en uitdagingen?”

Mathias: “Gebeurt het soms dat je bij een persoon denkt dat er een 100% fit is, maar je na de assessment je mening volledig moet bijstellen?”

Assessment is niet voor de sport

Mieke: “Ja. Omgekeerd natuurlijk niet. Je stuurt niet iemand op assessment als je er niet 100% achter staat. Het is niet voor de sport, hé. Maar ja, soms komen er dingen uit die assessment waarvan je verschiet. Toen ik nog bij kredietonderzoek werkte, kwam er bij een assessment naar boven dat die persoon ongelofelijk slecht ‘nee’ kon zeggen. Tja, dat is dan natuurlijk niet de juiste persoon op de juiste plaats.”

Het opleiden van je team

Ook over opleiding en bijscholing valt er veel te vertellen. Mathias: “We geven mee aan het team dat ze zichzelf zoveel als mogelijk kunnen bijscholen op momenten dat ze niet op bilalble projecten werken. Ik merk in de huidige context echter wel dat niet iedereen daarvoor staat te springen. We communiceren elk jaar dat er opleidingsbudgetten zijn, maar daar wordt vrij weinig gebruik van gemaakt. Te weinig, vind ik persoonlijk.”

“Ik zeg het niet graag, maar ik zie een verschil bij mezelf en de jeugd van tegenwoordig. Om een voorbeeld te geven: TV Oost zei ook dat ik bij hen mocht beginnen freelancen, maar alleen ’s avonds en in het weekend. Ik was de gelukkigste mens ter wereld. Als ik dat nu tegen een sollicitant zou zeggen, die bedankt meteen. Het leven is meer geworden dan alleen werk. Voor ons, als founder, is dat 24/7. We staan ermee op, we gaan ermee slapen. We hebben er natuurlijk zelf voor gekozen, dat besef ik wel, maar soms zou ik die drive wel wat meer willen zien. Ik weet eigenlijk niet of ik die drive mag verwachten, maar ik verwacht het eigenlijk wel en krijg het moeilijk terug.”

Er wordt bij ons weinig gebruik gemaakt van opleidingsbudgetten

Mieke: “Wij doen best veel opleiding, er zitten ook veel verplichte tussen. De regelgeving staat dan ook niet stil. Daarnaast hebben we op bankniveau ook wel bredere opleidingen rond time management, veerkracht, … En binnen het team hebben we ook veel interne overlegmomenten in de vorm van ervaringsuitwisseling. Die sessies helpen ook wel binnen het team, we hebben daar allemaal dezelfde stem, ongeacht anciënniteit of leeftijd.”

Mathias: “Elke laatste vrijdag van de maand eten we samen Dodo-dogs tijdens een Discovery Lunch, dat zijn hotdogs op een speciale manier gemaakt. Mijn bijnaam is Dodo en ik heb die in het leven geroepen, soit, ze zijn heel lekker (lacht). En tijdens de Discovery Lunch komt er iemand, intern of extern, uitleg geven over zijn of haar expertise. Zo proberen we wel de kennis van onze mensen naar een hoger niveau te brengen.”

Evaluaties: tijd om opslag te vragen?

Mathias: “Om de zes maanden evalueren we iedereen. Daar komt dan ook de klassieke vraag over opslag aan bod (lacht). We proberen dan met iedereen een oprecht goede babbel te hebben. Waar willen ze naartoe? Hoe zien ze zichzelf in het team? Wat hebben ze volgens zichzelf goed gedaan en wat kunnen ze beter? We weten dat we die evaluaties op een veel hoger niveau kunnen doen, maar dit proberen we toch goed op te volgen op deze manier.”

Mieke: “Dat zit er bij ons ook in. Waar je evaluatie vroeger meer top-down was, met zo’n verslag van de baas, is dat nu helemaal omgekeerd. Het heet nu you-time. Natuurlijk worden prestaties daar ook in beoordeeld, maar meer in termen van motivatie, betrokkenheid, waardering, groei en ontwikkeling, inzetbaarheid, gezondheid, team, toekomst, … Dat zijn zowat de jaarlijkse thema’s die aan bod komen. Met een verslag, maar dat komt dus wel volledig vanuit de medewerker zelf en niet vanuit de leidinggevende. Uiteraard zijn er doorheen het jaar ook tussentijdse gesprekken.”

Jaloers op elkaars team?

Moderator van het gesprek, community manager Thomas, komt niet veel aan het woord. Leuk, zo’n gesprek dat zichzelf gaande houdt! Hij verrast Mieke en Mathias wel met een onverwachte vraag: waarop zijn jullie jaloers bij elkaars team?

Mathias: “Amai, daar moet ik even over nadenken. Misschien de gemakkelijkheid – sorry dat is slecht uitgedrukt – maar het feit dat jullie allemaal hetzelfde doen. Het zijn bijna allemaal accountants binnen je team, dus al die mensen doen dezelfde job. Waardoor het voor jou – misschien, denk ik – makkelijker is om aan te sturen. Terwijl ik profielen moet aansturen waar ik eigenlijk niets van afweet. Designers, 3D-mensen, sales, developers, video, …”

Een kleine organisatie kan meteen iets veranderen of bijsturen

Mieke: “We zijn bij Bank Van Breda een grote KMO. Dus we hebben niet die hiërarchie van grote multinationals. Maar bij jullie is dat nog op een ander niveau. Als jullie iets willen veranderen of bijsturen, kan dat direct. Dat is een groot voordeel.”

Over persoonlijke groei en voldoening

Een reeds gesloten deal, is de Discovery Lunch over AR en VR die Mathias komt geven bij Miekes team. Of Mieke en Mathias nog tips hebben voor elkaar?

Mathias: “Verder bouwen op die persoonlijke groei van iedereen. Dat is tegenwoordig zo belangrijk. Zowel op professioneel als privé vlak. Je mag die persoonlijke groei niet uit het oog verliezen, ik weet dat ik er zelf soms ook schuldig aan ben. Soms even stilstaan, stoppen en even naar jezelf kijken … dat is misschien wel een tip.”

Mieke: “Ik krijg daar ook veel voldoening van. Je team zien groeien, samen evolueren, samen door uitdagingen geraken… ik vind dat fantastisch.”

Bouwen op die persoonlijke groei van iedereen, is tegenwoordig zo belangrijk

Mathias: “Na de pandemie had ik dat gevoel ook. Fysiek werden we uit elkaar getrokken, maar we hebben ons toch maar lekker uit die slag getrokken. Op dat vlak, chapeau voor dat team. Vooral de jongeren in ons team moesten toch wel een zekere professionaliteit aan de dag leggen om daarmee om te kunnen gaan. Ik denk zelfs, nu we terug naar kantoor mogen, dat het die band zelfs versterkt kan hebben. Omdat we allemaal hetzelfde hebben doorgemaakt tijdens de pandemie.”

Mieke: “Ik wil Mathias in plaats van een advies, vooral een bevestiging geven. Ondanks het snel schakelen en snel beslissen, zorg je wel voor een complementair team. Je omringt jezelf met externe klankborden, onder andere hier bij Netwerk Ondernemen, maar ook daarbuiten. Dat maakt dat je sterker gewapend bent in de dagelijkse ratrace. Je neemt de tijd om afstand te nemen, te kijken, te evalueren en bewuste keuzes te maken.”

Mathias: “Jan, mijn mentor, zorgt er inderdaad voor dat ik minstens 1 keer per maand een stap terug neem en alles bekijk van bovenaf. Ik laat vooral Jan meekijken op een objectieve manier. De voorbije twee jaar heeft me dat zowel privé als professioneel enorm geholpen.”

Find Your Team

Scale-ups hebben vaak niet de nodige tijd, kennis of middelen om het juiste talent aan te trekken. Daarom lanceert Netwerk Ondernemen, met steun van Stad Antwerpen, het Find Your Team traject. Het doel is om 20 Vlaamse scale-ups, binnen de 6 weken, met het perfecte talent huiswaarts te sturen. Denk hierbij niet aan het ‘standaard’ recruitment proces.

Podcast

Liever luisteren naar wat Mieke en Mathias te zeggen hebben?