Spring naar de inhoud

Moore en Netwerk Ondernemen: samen hogere toppen scheren

Netwerk Ondernemen > Partners > Financiële expertise op afroep? Moore is more
Wim Seynaeve, Moore

Wim Seynaeve is geen vreemde bij Netwerk Ondernemen. Zijn jarenlange inzet als mentor en financieel expert, maakt Wim bijna familie. En bij die familie mogen we sinds kort ook zijn bedrijf, Moore, rekenen: the company’s companion. Wim neemt ons mee in zijn habitat: die van Finance as a Service (‘FaaS’), de bedrijfstak die hij sinds 2021 bij Moore voor zijn rekening neemt. Bovendien kan je begeleiding op maat krijgen van Wim en zijn collega’s in ons Fund Me traject

 

Moore is more

Het aanbod van Moore valt op deze pagina niet samen te vatten. Met maar liefst negen bedrijfstakken – and counting – begeleidt Moore scale-ups en KMO’s in het financieel landschap. Wims speelveld? Finance as a Service: op maat gemaakte oplossingen omtrent financiële administratie, boekhouding, budgettering, management rapportering en forecasting. “Tussen 2004 en 2020 schreef ik dit verhaal bij VMB. We zijn erna met alle vennoten overgestapt naar Moore en schrijven nu, samen met hen, aan een nieuw hoofdstuk.”

Wim neemt ons even mee terug naar 2004. Een klant van VMB vroeg hem toen naar financiële expertise op part-time basis. “Dat was toen een enorm vreemde vraag. Er was veel te doen rond outsourcing van IT, maar niet rond finance. We hadden nog niet door hoeveel nood er was aan expertise die de klassieke accountancy overschrijdt. Eigenlijk heeft elk klein bedrijf dezelfde expertises nodig als een groot bedrijf, zij het in beperktere mate. Bij Moore brachten we al die expertises samen om bedrijven in één pakket te kunnen ontzorgen.”

 

A CFO a day keeps the wrong numbers away 

Moore levert eigenlijk expertise op afroep: tax, legal, finance, accounting, … “Wat wij doen is als een soort projectmanager optreden bij én voor onze klant. Financiële kennis wordt dan op maat besteld binnen de verschillende bedrijfstakken van Moore en in één pakket aangeboden, op maat van de klant. Dat kan ad hoc, maandelijks, per kwartaal of jaarlijks gebeuren, maar ook op lange termijn. We bieden vooral een erg persoonlijke aanpak, met toch een diepgaande expertise. En dat werkt.”

Er zijn scale-ups die financiële middelen hebben om een CFO-profiel aan te nemen, maar dat niet doen. Voor Wim is dat evident: “Die scale-ups hebben ons model volledig door. Je hebt de financiële basics die je als bedrijf op orde moet krijgen, maar naarmate je bedrijf groeit, groeien ook je financiële vraagstukken. Het is veel efficiënter en goedkoper om iemand als CFO ‘in te kopen’ bij Moore, waar zo’n gigantische poel van expertise achter ligt, dan iemand aan te werven die je eigenlijk niet full-time nodig hebt en ook niet alle expertises heeft.”

“If you scratch my back, I will scratch yours”

Leg Wims visie bij Moore naast die van Netwerk Ondernemen en je krijgt de ideale mentor én partner. ‘Belangeloosheid’ is onze basiswaarde: een mentor kan of mag niets investeren, behalve tijd, in zijn mentee bij Netwerk Ondernemen. Hoe Wim zijn rol als mentor & partner met elkaar verzoent? “Ik heb totaal geen verborgen agenda, dat werkt niet. Vroeg of laat val je toch door de mand. Starters gratis vooruit helpen, op een belangeloze manier, geeft enorm veel energie. Vroeg of laat komen die mensen wel eens terug bij jou. Dat is net die persoonlijke, lange-termijn focus die ons onderscheidt. Als een Founder bij Netwerk Ondernemen me belt voor advies, dan geef ik dat met veel plezier. Die ondernemer hoeft dan echt geen klant te zijn bij ons, ze praten wel over ons. Die mond-aan-mond reclame is erg waardevol.”

Langs de andere kant krijgt Wim ook energie van het mentorship: “Het is geen verhaal van enkel geven. Ik krijg ontzettend veel terug van het netwerk. Naast energie, sta je ook steeds dicht bij innovatie, wat ook één van de kernwaarden van Moore is. Op een netwerk-event rondlopen en proberen verkopen wat je doet, vind ik verschrikkelijk. Als er mensen van Moore meegaan naar één van jullie netwerk-events, brief ik hen ook duidelijk: dit is geen commercieel event, maar op lange termijn brengt ons dat met Moore veel verder.”

 

Karma Chameleon 

Het succes van Finance as a Service is volgens Wim duidelijk: “Cijfers maken voor elk bedrijf het verhaal en je kan pas een goed verhaal schrijven als je de business kent en de mensen die er mee bezig zijn. Die persoonlijke aanpak en laagdrempeligheid om in te stappen, maakt het ook voor start-ups interessant. Je kan bij Moore klant worden voor een simpele btw-aangifte. Naarmate je start-up groeit, groeit onze dienstverlening met je mee.

Wim toont tijdens ons gesprek een foto van een kameleon. “Who are we? At least, what the client wants us to be. Als je als CFO 1 of 2 dagen per week bij een bedrijf zit, is het enorm belangrijk om in te spelen op de company DNA. Die culturele fit is er natuurlijk niet altijd, maar het is wel onze target. En zelfs als je niet op het niveau van de klant geraakt, lever je wel nog altijd een product af in de vorm van een rapport of financieel plan. Toch bekijken we klanten altijd vanuit een lange-termijn standpunt: een jaarrekening ziet er bij elke financiële partner hetzelfde uit. Het gaat er vooral om hoe je dat aanpakt.”

 

Wie is Wim Seynaeve?

  • Managing partner FaaS bij Moore
  • Expert & mentor bij Netwerk Ondernemen (sinds 2016)
  • Wims expertisegebied: Finance, forecasting, business modelling, kortom alles wat een CFO doet
  • Startte zijn carrière in ’96 in een big4 consulting kantoor
  • Anno 2004 was hij de 7de werknemer bij VMB, waar hij later als CEO de FaaS-tak hielp uitbouwen & VMB liet groeien tot 130 werknemers
  • In 2021 gidste hij VMB mee in de overname door Moore

Fund Me

Wim & Moore zijn experten ter zake in het Fund Me traject, waar we groeiondernemers begeleiden in elke stap van een kapitaalronde. Benieuwd wat het traject voor jou kan betekenen? Ontdek het traject hier.