Spring naar de inhoud
Jasper Struelens van Base Skis

Interview: Jasper Struelens (BASE Ski’s)

Netwerk Ondernemen > Impact-ondernemen > Jasper Struelens (BASE Ski’s): “Onderdelen van onze ski’s kun je zelfs gewoon in je PMD-zak kwijt”

Onderdelen van onze ski’s kun je zelfs gewoon in je PMD-zak kwijt

Jaarlijks laten we met z’n allen onbewust bakkenvol plastic en skiwax achter op de skipiste. De plastic en wax blijven op de berg liggen en landen dankzij de smeltende sneeuw ook in onze waterstromen. Jasper Struelens (Base Skis)– deelnemer van Forward Impact – maakt met zijn houten ski’s van deze wintersport weer een zorgeloze bezigheid.

De traditionele ski-reis in het voorjaar: het is een gewoonte die bij heel wat personen ingebakken zit. Weinig skiërs staan echter stil bij de ecologische impact van hun geliefde wintersport. Zo ook Jasper Struelens niet, die verliefd werd op de sport toen hij zestien was en later onder andere als ski instructeur in Canada zou vertoeven. Het was pas toen hij aan de slag was bij de Nederlandse organisatie The Ocean Cleanup, dat hij zich bewust werd van de hoeveelheid microplastics die zijn favoriete sport met zich meebrengt.

Skiën op de afvalberg

Er zijn nu eenmaal façetten aan de wintersport die een negatieve impact hebben op het milieu. “Het probleem met skis is tweeledig”, legt Jasper uit. “Enerzijds heb je de vervuiling tijdens het skiën. Het plastic glijoppervlak van de skis laat geleidelijk skiwax, nano- en micro plastics achter wanneer je ermee over sneeuw glijdt. De wax, in veel gevallen sterk toxisch door additieven zoals PFAS, blijft op de bergflank liggen tot de sneeuw begint te smelten. Wanneer sneeuw smelt, neemt het een deel van deze wax en plastic mix mee in onze waterlopen. De rest blijft op de berg achter.”

Het hout van mijn skilatten kun je na gebruik een tweede leven geven of naar het recyclagepark brengen

“Daarnaast heb je jaarlijks enkele miljoenen skilatten die op de afvalstapel belanden omdat ze afgeleefd zijn. Ze zijn vandaag de dag niet recycleerbaar en zo eindigen we aan het einde van het skiseizoen telkens met een enorme berg aan afval.”

Gelukkig is er een eenvoudig alternatief voor de plastic ski die de piste al decennia lang in zijn greep houdt. Met BASE Ski’s maakt Jasper volledig circulaire skilatten. Zo worden zijn ski’s vervaardigd uit een houten kern met een gelaserd inox glijoppervlak. “Het hout van mijn skilatten kun je na gebruik een tweede leven geven of naar het recyclagepark brengen. In het slechtste geval kun je het als compost of brandhout gebruiken. De metalen onderdelen kun je zelfs gewoon thuis in de PMD-zak kwijt”, legt Jasper uit.

Base Skis Plan B screenshot
Base Skis passeerde onder andere al de revue bij Duitse zender ZDF voor hun Planet B programma.

Domste persoon in de kamer

Als impactondernemer staat Jasper nog aan het begin van zijn droom. Zo is zijn product nog niet beschikbaar bij het grote publiek en baant hij zich als jonge ondernemer een weg naar de markt toe. “Ik ben net afgestudeerd bij Start it @KBC uit hun acceleratieprogramma voor startende ondernemers”, vertelt hij. Na dit programma ontdekte Jasper Forward Impact: een traject op maat van impactondernemers, georganiseerd door Netwerk Ondernemen en Be Impact. “Enkele kennissen uit het Netwerk Ondernemen-team hebben me overtuigd in te schrijven voor Forward Impact. Ik had al enkele Scale-Up Marathons van Netwerk Ondernemen meegemaakt en wist dat hun trajecten meer op maat zijn van ondernemers die al voorbij hun incubatiefase zitten. Het leek de ideale volgende stap na Start it @KBC voor mij.”

In het Forward Impact-programma zitten heel wat ondernemers die in verschillende fases van hun ontwikkeling zitten. Jasper houdt ervan om – zoals hij het zelf verwoordt – de ‘domste persoon in de kamer’ te zijn en veel kennis van iedereen rond hem op te pikken. Het acceleratieprogramma helpt hem dan ook zijn netwerk van gelijkgestemde zielen uit te breiden. “Ik hou ervan om andere ondernemers te leren kennen die een positieve impact proberen te maken met hun bedrijven. In een programma als Forward Impact vind je mensen die gelijkaardig als jezelf denken en dat is een grote meerwaarde. Ik heb ook buiten de sessies van het programma geregeld contact met enkele van de deelnemers”

Na iedere sessie heb ik weer nieuwe ideeën en vragen waarmee ik aan de slag kan

Steeds professioneler

Forward Impact helpt Jasper om nog meer te professionaliseren met BASE Ski’s. “Mij gaat het voornamelijk over de consistentie van het traject. Na iedere sessie heb ik weer nieuwe ideeën en vragen waarmee ik aan de slag kan”, vertelt hij. “Je wordt hier echt verplicht om aan je bedrijf te werken. Na iedere sessie heb ik het gevoel weer een stap vooruit te hebben gezet.”

Eén van de pijlers van het programma is een impactdag waarin gekeken wordt naar systematisch denken en de meetbaarheid van je impact als bedrijf. “Deze sessie was voor mij zeer boeiend, omdat er zoveel aspecten komen kijken bij het duurzaam maken van skiën. De vraag blijft steeds of je echt wel met alle factoren rekening hebt kunnen houden en de impact van je product echt in kaart kan brengen.”

Niche

Voor Jasper is Forward Impact een no-brainer voor iedere impactondernemer. “Dit traject richt zich heel duidelijk op een niche, waardoor je hier inzichten krijgt die je in andere acceleratieprogramma’s niet zal vinden. Ik heb bijvoorbeeld zo een uitgebreide sessie rond impact als de impact bootcamp in dit traject nog nergens anders gevonden.”

Maak impact

De inschrijvingen voor de tweede cohort van Forward Impact zijn nu geopend. Dit acceleratieprogramma voor impactondernemers helpt je een businessplan scherpstellen waarin impact en winstgevendheid elkaar niet hoeven uitsluiten. We leren je kapitaal ophalen bij impactinvesteerders en helpen je jouw impact in kaart te brengen. Schrijf je vandaag nog in, want plaatsen zijn beperkt!

Ontdek Forward Impact