Kan je twee business modellen combineren?
Vlegel Technology is technologiepartner voor bedrijven in uiteenlopende sectoren. Zo helpen ze slimme technologieën en Internet of Things (IoT) te implementeren in iedere specifieke context. Er zijn verschillende manieren om dat aan te pakken. Welke is de meest schaalbare? Dat vraagt co-founder Stef Van Looveren zich af in onze Mentor Room podcast.
Vlegel werkt op projectbasis en bouwt producten waar hun klanten mee verder kunnen. Tegelijkertijd positioneren ze zich ook als technologieconsultancy. Klinkt mooi op papier, maar in de praktijk brengt dit ook best wat hoofdpijn met zich mee.
Stef begon simpel: zijn bedrijf zou technologiepartner worden voor de industrie. Maar gaandeweg kwamen er steeds meer verschillende projecten bij. Vandaag liggen hun oplossingen vaak ver uit elkaar. Voortrajecten kosten veel tijd, maar brengen weinig tot geen inkomsten in het laatje. De gebouwde producten zijn vaak dan weer niet herbruikbaar voor andere klanten.
De mentoren
Jérôme Leclef (Belgian Industrial Group)
Jérôme Leclef kent de klappen van de zweep als het gaat over groeien in uiteelopende sectoren. Wat begon als een management buy-in, groeide uit tot Belgian Industrial Group: een holding company waarin hij bedrijven overneemt om verder op te schalen. Jérôme gelooft sterk in heldere keuzes maken: niet elke kans is een goede kans.

Maxim Otte (Juvah / Judico)
Maxim Otte stapte ooit in bij het ventilatietechnologiebedrijf Juvah en richtte mee de overkoepelende holding Judico op. Uit ervaring weet hij hoe verleidelijk het kan zijn om tegen veel uiteenlopende projecten ‘ja’ te zeggen. Toch leerde hij bij Juvah en Judico vooral het belang van focus. Volgens Maxim is georganiseerde groei de sleutel tot succes.
De uitdaging
“Elke klant verwacht momenteel iets anders van ons”, vertelt Stef. “We werken voor fabrieken, maar ook voor steden die slimme fietsenstallingen willen. Elk project vraagt een totaal andere aanpak.”
Het klinkt als een luxeprobleem, maar voor Stef voelde het allesbehalve zo. Offertes maken is steeds een uitgebreid en ingewikkeld proces. Met hun huidige manier van werken, staan de winstmarges onder druk.
Met hun aanpak, wist Vlegel al heel wat succes te boeken. In de praktijk combineren ze echter twee business modellen: die van een op projecten gebaseerde technologieleverancier en een consultancy. Hoe houdbaar is dit naar de toekomst toe?
Hoe je focus terugvindt zonder kansen te missen
Beide mentoren herkenden Stefs probleem meteen. Ze deelden vijf belangrijke inzichten:
Stop met overal ja tegen zeggen: “Als je tegen iedereen ja zegt, zeg je eigenlijk tegen niemand écht ja” stelt Jérôme. Het klinkt hard, maar klanten krijgen betere service als je weet waar je goed in bent.
Maak je diensten meer standaard: In plaats van elk project helemaal op maat te maken, kun je modules ontwikkelen die je steeds opnieuw gebruikt. Dit maakt je sneller én goedkoper.
Kies je klanten bewust: Niet elke klant past bij je bedrijf. Door te kiezen met wie je werkt, maak je je leven makkelijker en je resultaten beter.
Bouw processen die meegroeien: Als elk project anders aangepakt wordt, kun je nooit echt groeien. Standaard werkwijzen helpen je team sneller en beter werken.
Durf nee te zeggen tegen verkeerde kansen: Het moeilijkste advies, maar ook het belangrijkste. Sommige projecten kosten meer energie dan ze opleveren.
Wil je focus vinden?
Herken je jezelf in Stef zijn situatie? Voel je soms dat je een overvloed aan opties hebt, maar niet weet welke je nu beste neemt? In deze aflevering van de Mentor Room podcast delen Jérôme Leclef en Maxim Otte praktische tips die je kunnen helpen om focus te vinden.