Spring naar de inhoud

Zelfzorg als ondernemer, ook dat is investeren

Netwerk Ondernemen > Ondernemers in de kijker > Zelfzorg als ondernemer, ook dat is investeren

Zelfzorg, vrije tijd, vakantie, een deftig loon, … kortom investeren in jezelf als ondernemer. Het klinkt misschien evident, maar voor veel ondernemers is dat niet het geval. Rob Creemers (Founder CTESO) ondervond het aan den lijve. Op onze sofa praat hij er openhartig over met zijn mentor Kristoph Wauters (Bank J. Van Breda & C°). Herkenbaar? Bekijk de sofasessie, beluister de podcast of lees mee.

Zelfzorg begint natuurlijk bij de (h)erkenning van het probleem. Mentor Kristoph spotte bij zijn mentee de typische alarmsignalen: “Rob ging al enkele jaren niet op vakantie, nam zijn werk mee naar huis en werkte door tijdens de weekends. Zijn constante ongerustheid en stress over het bedrijf gaven aan dat het tijd was om in te grijpen.” Dat kantelpunt kwam bij Rob eind vorig jaar. Met de groei van CTESO, nam de druk toe: “Op een bepaald moment moet je ervoor zorgen dat de stress niet de overhand neemt en trok ik aan de alarmbel.”, zegt Rob.

Tijd & een degelijk loon voor jezelf, zonder schuldgevoel

Tijd kopen voor jezelf, wat betekent dat? “Je kan tijd vrijmaken vanuit operationeel niveau of vanuit vakantiemodus.”, zegt Kristoph. “Operationeel gezien kan je beginnen door je laptop voor enkele uren te sluiten en te focussen op jouw persoonlijk plan en manier van aanpak. Daarnaast kan je meer in ‘vakantiemodus’ gaan: sporten, ontspannen of een terrasje doen.”

Ik liet Rob zijn eigen uurloon berekenen

Voor Rob gaat dit soms gepaard met een irrationeel schuldgevoel. Kristoph hielp hem dat van zich afschudden: “Ik liet Rob zijn eigen uurloon uitrekenen. We kwamen uit op zo’n 6 à 7 euro per uur. Rob blijft erbij dat dit mijn belangrijkste bijdrage was als mentor” (lacht). Rob vult lachend aan: “Er zijn er natuurlijk veel belangrijke bijdragen geweest. Maar dit maakte me het meest bewust van het probleem. Veel ondernemers willen zo weinig mogelijk zelf uit hun zaak halen, maar denk eens verder: als je morgen uitvalt met een burn-out, moet je iemand in de plaats kunnen zetten en betaal je die persoon toch ook een marktconform loon?”

Gewoon thuis kunnen zijn

Ondernemen stopt niet aan de keukentafel. Daar deel je nu eenmaal lief en leed met je gezin. “Ik kon het werk thuis niet loslaten”, zegt Rob. “Natuurlijk zijn er bepaalde zaken die je deelt, maar een steunende partner neemt niet altijd je kopzorgen weg. ’s Nachts werd ik vaak piekerend wakker. Het evenwicht bewaken tussen je kopzorgen delen en ‘gewoon eens thuis kunnen zijn’, is echt niet makkelijk. Sinds vorig jaar ga ik hiervoor naar een coach, die me technieken aanleert om het werk te kunnen lossen. Zodat ik gewoon thuis kan zijn met mijn gezin of mijn hobby’s kan beoefenen.”

Wat die hobby’s net zijn, vergeet Rob al eens. “Ik vergat bijna dat ik graag sport en op vakantie ga, zo diep dook ik in de uitdagingen van het ondernemerschap. Dat hou je niet eeuwenlang vol, op een bepaald moment bots je op een persoonlijke limiet, hoe graag je ook onderneemt. Bij mijn coach kwam naar boven dat ik ook eens over mezelf moest nadenken. Waar wil ik met mijn leven naartoe? Wat wil ik bereiken? Zijn er dingen buiten het ondernemerschap die ik graag wil waarmaken?”

Jezelf misbaar maken

Als founder van een snelgroeiend bedrijf voel je je vaak de zon in het zonnestelsel. Robs ultieme doel is om zichzelf misbaar te kunnen maken en dat begint bij nog meer groeien. “Zorg ervoor dat je genoeg projecten en inkomsten hebt.”, vertelt Rob. “Met deze middelen kan je op zoek naar de juiste, passende mensen voor jouw bedrijf. Ik keek vooral uit naar mensen met management skills die er voldoening uit halen om jou te helpen groeien, zonder zelf eigenaar te zijn. Eens je de juiste mensen gevonden hebt waarop je kan vertrouwen, word je automatisch net iets meer misbaar in je eigen onderneming. Als gevolg kan je meer rust vinden”.

Het basisfundament: maak tijd vrij om na te denken

Kristoph vult aan: “Rob is eigenlijk één van de belangrijkste dingen vergeten: tijd kopen. Door even afstand te nemen en tijd vrij te kopen voor zichzelf, is hij over deze onderwerpen beginnen na te denken. Dat is het basisfundament: maak tijd vrij om na te denken. Je merkt heel vaak dat je plannen opstelt voor je bedrijf, maar het plan voor jezelf schiet vaak te kort. Hoe beter dat je jezelf voelt, hoe beter je kan presteren in jouw bedrijf.”

Investeren betekent rendement op lange termijn

Investeren in jezelf is minstens even belangrijk als investeren in je bedrijf. Gezonde ondernemers brengen immers gezonde bedrijven voort. “Dankzij Kristoph keek ik niet enkel naar mijn bedrijf, maar ook naar mezelf. Dat is een enorm belangrijke tip voor elke ondernemer”, aldus Rob.

Mentor Kristoph sluit af met wijze woorden: “Het is belangrijk dat je het woordje ‘investeren’ goed begrijpt. Investeren betekent rendement op lange termijn. Start dus tijdig met investeren in jezelf als ondernemer. Wacht niet tot het te laat is.”

Gelukkig duurt het Mentor Me traject bij Netwerk Ondernemen minstens twee jaar. 🙂

 

Bekijk het volledige interview via ons Youtube-kanaal 📹

of beluister de podcast 👇