Spring naar de inhoud

“Gij met uw microben” – het ondernemersverhaal van Joris Jansen (YOKUU)

Netwerk Ondernemen > Ondernemers in de kijker > “Gij met uw microben” – het ondernemersverhaal van Joris Jansen (YOKUU)
Joris Jansen

Joris Jansen is één van de acht gelukkigen die een gratis mentoring traject te pakken kreeg bij Netwerk Ondernemen, dankzij steun van Stad Antwerpen. Als founder van YOKUU, een Antwerpse biotech start-up, gooide Joris zijn leven om voor en door (goede) microben. Hij ontwerpt en verkoopt schoonmaakparels op basis van goede bacteriën in een herbruikbare fles. Gezond voor mens, dier en milieu!

Bacteriën zijn van levensbelang

De kwaliteit van ons binnenmilieu en micro-organismen zijn actuele thema’s. Maar Joris heeft de microbe al veel langer te pakken. In 2013 deed hij voor zijn thesis onderzoek naar microben in binnenlucht. Wat hij daar leerde, betekende voor hem een drempelervaring.

Joris: “Mensen gaan vaak uit van het ‘hoe sterieler, hoe gezonder’-concept. Maar niets is minder waar. Uit tal van wetenschappelijke onderzoeken blijkt zelfs het omgekeerde: verlies van biodiversiteit aan microben resulteert in een lager immuunsysteem, zorginfecties in ziekenhuizen worden resistent aan chemische producten, kinderen met huisdieren – en die dus meer in contact komen met bacteriën – hebben minder allergieën … noem maar op. Door onze steriele levensstijl, doden we zoveel goede bacteriën die voor ons lichaam en binnenmilieu van levensbelang zijn. We moeten echt op een andere manier gaan schoonmaken.”

Yokuu foto

“Gij met uw microben”

Sindsdien kon Joris wat hij geleerd heeft niet meer ont-denken. Ook zijn volgende thesis stond in teken van bacteriën. Na zijn studies belandde Joris op de arbeidsmarkt, maar ook toen kon hij de microben niet loslaten.

Joris: “Gij met uw microben altijd, zeiden mijn ouders en familie. Ik wist toen nog niet dat er ondernemersbloed door mijn aderen stroomde. Wat ik wel wist, is dat ik iets met die microben moest gaan doen. Ik verkende de markt en ontdekte dat er wel probiotische producten bestonden, maar niet in droge vorm. In 2018 kreeg het idee van een bruistablet vorm: een gezond schoonmaakalternatief dat je bovendien in een herbruikbare fles kan gebruiken.”

“Ik heb er een jaar over gedaan om het product te ontwikkelen. Uiteindelijk kwam ik eind 2019 bij Start it @KBC terecht en hebben een 50-tal klanten, die ik had verzameld in een whatsappgroep, mijn product getest. In mei 2021 zat ik op kruissnelheid: YOKUU werd verkocht in de eerste 100 winkelpunten, ik nam mijn eerste werknemer aan, ik bouwde partnerships uit met een marketing bureau en een sociale werkplek … YOKUU is nu ook al te koop in Nederland. Wat gaat het snel!”

Ondernemen is geen kinderspel

Het ondernemersbloed stroomt bij Joris duidelijk wél door de aderen, zo bleek ook uit zijn persoonlijkheidstest. Maar zoals bij elke startende entrepreneur, is het niet altijd rozengeur en maneschijn. Al doende leert men, maar sommige valkuilen kunnen dankzij goede raad wél omzeild worden.

Joris: “Omdat ik lang zoekende ben geweest, merkte ik dat het geloof in mij daalde. Vooral door mijn ouders en naasten die in de eerste plaats een veilige haven voor je willen. Gelukkig werd dat hersteld vanaf het eerste YOKUU-product er was. Dat gaf me een enorme boost, ook al leef ik spaarzaam om het als ondernemer waar te maken. Bovendien had ik ook iemand aangenomen als co-founder omdat het goed klikte met die persoon. Ondanks een goede samenwerking in de beginfase waren we te weinig complementair op lange termijn en besloten we de samenwerking stop te zetten. Goede vrienden maken niet altijd even goede business partners.” (lees verder onder de foto)

Yokuu

Het zijn valkuilen waar ik misschien onnodig in getrapt ben. Daarom schreef ik me, op aanraden van VLAIO, ook in voor een mentoring traject bij Netwerk Ondernemen. Ik hoop dat, door te sparren met andere (impact)ondernemers, we versneld enkele stappen kunnen zetten met YOKUU. Bijvoorbeeld in het opschalen van onze activiteiten en eventuele uitbreiding naar het buitenland.”

Need a mentor?

Heb je, net zoals Joris, de early startup fase achter de rug? Geloof ons vrij – de volgende fase is minstens even moeilijk… maar ook eens zo leuk! Bij Netwerk Ondernemen kom je terecht in een hechte community van behulpzame, gelijkgestemde ondernemers. Bovendien krijg je een persoonlijke mentor toegewezen die jou 1-op-1 ondersteunt in je groeiverhaal als ondernemer.

Banner met Pieter Lesage en Karen Ruelens voor Mentor Me