Spring naar de inhoud

The IMPACT seats: mentoring voor changemakers

Netwerk Ondernemen > Impact-ondernemen > The IMPACT seats: mentoring voor changemakers
Impact seats banner

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is haar geitenwollensokken-imago al lang kwijt. De reden? Bedrijven die winst creëren én futureproof ondernemen, zijn de winnaars op lange termijn. Impact-ondernemers zetten de toon, de consument volgt.

Ook bij Netwerk Ondernemen ervaren we de shift naar bewuster ondernemen. De community groeit met changemakers in o.a. duurzaam bouwen, verantwoorde mode, circulaire productieprocessen, korte keten, … Om deze ondernemers een hart onder de riem te steken, lanceert Netwerk Ondernemen, met steun van Stad Antwerpen, the IMPACT SEATS: een gratis mentoring traject van één jaar voor startups die de wereld willen veranderen.

“Without impact, innovation is just an idea with promise”

Startups en scale-ups hebben vaak al een hele weg afgelegd voor ze bij Netwerk Ondernemen terecht komen voor een mentoring traject. Zo moet de onderneming bijvoorbeeld een vennootschap zijn met een bewezen verdienmodel. “De laatste jaren valt er een opmerkelijke kentering op bij onze startups & scale-ups”, vertelt Gert (CEO Netwerk Ondernemen). “Naast winst, wordt een duidelijke maatschappelijke verandering als belangrijkste KPI naar voren geschoven. Dat merk je aan aangesloten changemakers zoals Redopapers, Bao Living, COSH!, Robinetto, Knoopwerk, Yuma Labs, Kriket, BOSAQ, Planet B … en vele anderen. Daarop zijn we beginnen nadenken hoe wij als faciliterende onderneming ons eigen steentje kunnen bijdragen.”

De eerste aanzet was de Scale-Up Marathon – een educatief event van Netwerk Ondernemen – met als thema IMPACT. “Normaal gezien kadert elke Scale-Up Marathon in de thema’s sales, finance, HR, … Om duurzaam ondernemen kracht bij te zetten lanceerden we voor het eerst ‘IMPACT creëren’ als afzonderlijk thema. Maar we wilden verder gaan dan dat.”, aldus Gert.

Redopapers wou verandering & rolde vanzelf in het ondernemerschap

Linde en Tille kwamen als designers heel wat papierresten tegen. Zij zagen geen afval, maar een grondstof. Vanuit die passie is Redopapers ontstaan: papieren overschotten krijgen een nieuw leven in nieuwe, stijlvolle producten. “Wij dachten aanvankelijk niet dat we in het ‘échte’ ondernemerschap zouden rollen. Een businessplan opmaken? Daar zagen we het nut niet van in. Evenmin zouden we Redopapers uitbouwen met extra werknemers. Wij wouden gewoon ontwerpen en iets aan de afvalberg doen”, zegt Linde Luyten, mede-oprichter van Redopapers.

In die opstartfase kwamen we voor het eerst in aanraking met Netwerk Ondernemen, maar stonden wij als onderneming nog niet ver genoeg om lid te worden. Anno 2020 was Redopapers enorm gegroeid – mede omdat we het nut van een business plan wél hadden ingezien (lacht) – en pitchten we opnieuw voor een mentoring traject bij Netwerk Ondernemen. Met succes! Ik ben nu over de helft van mijn traject met mentor Steven Durinck.”

Impact seats quote van Linde Luyten

Gert vult aan: “Ik herinner mij het eerste gesprek met Linde nog goed. We moesten elkaar toen teleurstellen, maar voelden beide dat Redopapers & Netwerk Ondernemen een goede match waren. Gelukkig kwam Redopapers in 2020 wel in aanmerking voor een Mentor Me-traject, maar eigenlijk willen we startups met een duurzame visie in een vroegere fase aan boord hijsen.” Om starters zoals Linde in de toekomst wel te kunnen begeleiden, werden de IMPACT seats geboren!

The IMPACT seats

Om in aanmerking te komen voor het Mentor Me traject, moet een onderneming aan heel wat selectiecriteria voldoen. Deze criteria zijn opgesteld in samenwerking met VLAIO, de grootste partner en subsidieverstrekker van Netwerk Ondernemen.

“Voor de IMPACT seats hanteren we hetzelfde selectieproces, maar met minder strenge criteria. Zo moet de onderneming geen vennootschap zijn of een bewezen verdienmodel hebben. De ondernemer moet wél een positieve changemaker zijn op maatschappelijk, ethisch of milieuvlak. Winst mag niet de enige KPI zijn”, doet Gert uit de doeken. Linde vult aan: “Met de IMPACT seats worden enkele drempels weggenomen die ons in de opstartfase afschrikten. Wij kozen uiteindelijk voor een ander, gratis traject. Ook al kost het Mentor Me traject niet veel in vergelijking met wat je ervoor terug krijgt. Maar als beginnende onderneming telt elke eurocent.”

Impact seats quote van Gert Gijbels

De geselecteerde ondernemers moeten geen lidmaatschap betalen. Op die manier wil Netwerk Ondernemen haar steentje bijdragen aan een betere wereld. Elk jaar zijn er 3 IMPACT seats beschikbaar voor Vlaamse changemakers. Daar komen nog eens 5 extra seats voor Antwerpse ondernemers bovenop, dankzij steun van Stad Antwerpen. “Als believers van peer-2-peer learning, geloven we dat ons netwerk veel kan leren van de impact-ondernemers én andersom. Futureproof ondernemen kent geen dilemma tussen winst en impact creëren. We geloven dan ook voor 100% dat ondernemers de spil van échte maatschappelijke verandering zijn.”, sluit Gert af.