Spring naar de inhoud

Francis Martens: “Om echt te groeien, moeten we op zoek naar financiering”

Netwerk Ondernemen > Funding > Francis Martens: “Om echt te groeien, moeten we op zoek naar financiering”

Francis Martens is co-founder van iDalko, een softwareconsultancybedrijf dat hij in 2011 oprichtte om bedrijven te ondersteunen bij het gebruik van Atlassian tools. Deze worden gebruikt door IT-afdelingen om informaticaproblemen en -projecten op te volgen. Later breidde iDalko haar diensten ook uit met eigen producten, met Exalate als paradepaardje. Om een zo overtuigend mogelijk dossier te kunnen voorleggen aan potentiële investeerders, deed iDalko beroep op het Fund Me-traject.

Francis: “Op de Atlassian marketplace kan je zelf apps publiceren. Zie het een beetje als de App Store of Google Play Store voor je smartphone. Ontwikkelaars plaatsen daar hun producten op en wie interesse heeft, kan ze kopen. Het voordeel van zulke tools is dat je ze kan combineren, dat je je diensten ermee kan uitbreiden. Op basis van wat jij specifiek nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan timetracking, waarmee je kan monitoren hoeveel tijd iemand aan een project spendeert.”

IDALKO

“Exalate is ons meest succesvolle product. Het is een tool die een digitale brug slaat tussen projectmanagementsystemen. Veel bedrijven hebben een eigen systeem, of werken voor de opvolging van taken met een van de grote aanbieders. Maar ze gebruiken niet allemaal eenzelfde tool, en dat maakt het bij samenwerkingen soms complex om alles goed op te volgen. Verschillende partijen worden niet automatisch up to date gehouden en er is vaak nog extra werk nodig.”

“Exalate lost een belangrijk business-probleem op. Niet alleen bij grote bedrijven, die soms ook intern met verschillende systemen werken, maar ook bij samenwerkingen met andere partijen. Intussen hebben we meer dan 1.500 klanten die Exalate gebruiken. Dit is mogelijk door een team van 65 enthousiaste medewerkers. Verder werken een dertigtal mensen op de professional services van de firma.

 

Bootstrapping volstaat niet meer

Francis: “Tot voor kort financierden we alles zelf. Bootstrapping dus. De eerste versie van Exalate bouwden we in 2014. Toen broeide het idee om een wereldwijd netwerk te bouwen van geconnecteerde bedrijven. We schreven ons in bij KBC Start It. Daar hebben we veel geleerd rond het vormgeven van de start-up. En toen we daar afzwaaiden, stapte het KBC Focus Fund in met een seed financiering. Genoeg om tot op het punt te komen waar we nu staan.”

We voelen dat we nu gas kunnen geven. En daarvoor is financiering nodig

Maar we voelen dat we nu echt kunnen groeien. Alles draait: van operations en engineering tot support en marketing. Het is nu tijd om gas geven. En daarvoor is financiering nodig. Toen Eva Moeyersoons van Netwerk Ondernemen ons het Fund Me-traject leerden kennen, stelden we ons kandidaat.”

“Er is heel veel uitgekomen. In de eerste plaats leerden we dat onze pitch niet goed in mekaar zat. We hadden dat nog nooit moeten doen, zo’n investor pitch, en dat was te merken. Samen met Eva hebben we hard gewerkt om ons businessplan beter voor te stellen. Ook aan de andere deelnemers aan Fund Me hebben we veel gehad. Hoewel we allemaal verschillende achtergronden hebben, zorgde de kruisbestuiving tussen al die ondernemers uit de groep voor een duidelijkere pitch, die ook veel creatiever was.

Quote door Francis Martens van iDalko

“Op hetzelfde moment kozen we ervoor om Exalate te rebranden en legden we interessante contacten met externe partijen, zoals investeerders. Na heel wat sessies staan we nu voor de keuze: welke vorm van financiering is voor ons de beste? We moeten nu onderzoeken welke mogelijkheden en kosten al die financieringsmogelijkheden met zich meebrengen en beslissen.”

“Netwerk Ondernemen heeft een belangrijke rol gespeeld. Natuurlijk zijn er ook andere netwerkorganisaties en incubators die interesse hadden in iDalko, maar dat Netwerk Ondernemen sterk verankerd is in het Vlaams ecosysteem van ondernemers, was voor ons de doorslaggevende factor.

Ontdek Fund Me

Klaar om te groeien met je bedrijf? Fund Me stoomt je klaar voor je volgende kapitaalronde.

  • Leer hoe je een waterdicht financieel plan opmaakt
  • Scherp je pitch-skills aan
  • Leer van succesvolle ondernemers die je voorgingen

Benieuwd naar wat Fund Me voor jou als startup of scale-up kan betekenen?

Ontdek alle info op deze pagina

Tags: