Louis Jonckheere: “Zorg dat je minstens één professionele mentor hebt waar je geregeld eens mee kan sparren.”
Netwerk Ondernemen > HR >
Zonder een goede bedrijfscultuur was Showpad al drie keer failliet gegaan. Dat concludeert Louis Jonckheere wanneer hij reflecteert over het belang van een sterk team. Eén ding is duidelijk: enkel met de juiste mensen aan boord maak je van je start-up een succes.
Intussen werkt Louis aan zijn volgende project: het Gentse Wintercircus nieuw leven inblazen als thuishaven voor Vlaamse tech bedrijven. Gelukkig maakt de Gentenaar graag nog tijd om ondernemers te inspireren als gast op de Scale-Up Marathon over Team & Leiderschap. Na een middag vol inspirerende talks en keynotes kropen we met Louis op het podium om het te hebben over zijn ervaringen met dit onderwerp.
Vertrouwen maakt het verschil
“Als je het mij vraagt, zijn empathische leiders de beste leiders”, vertelt hij. Dat Louis zelf een empatisch leider is, merk je aan verschillende elementen in zijn leiderschapsstijl. Zo zijn openheid, transparantie, kwetsbaarheid en vertrouwen sleutelwoorden in zijn aanpak. “Vertrouwen in je werknemers maakt alle verschil”, beweert hij. “Vanaf het moment dat je meer dan acht personen in je team hebt, is vertrouwen de factor die ervoor zorgt dat je bedrijf kan groeien. Zonder vertrouwen, heb je de neiging als leider veel zelf te doen of om te micromanagen. Je vormt met andere woorden de bottleneck voor je eigen groei.”
Een leiderschapsstijl die steunt op transparantie en vertrouwen, mondt uit in een open bedrijfscultuur. Volgens Louis vormt die cultuur de ruggengraat van je bedrijf. Zo een cultuur is als het ware een referentiekader voor alle handelingen van je medewerkers.
“Ik ben er zeker van dat zonder een goede bedrijfscultuur, Showpad al drie keer failliet was gegaan”, beweert de co-founder van het succesvolle techbedrijf. Het mag dan ook niet verbazen dat bedrijfscultuur voor hem voorrang heeft op alles. “Daar ben ik hard in”, vertelt Louis. “Zelfs als een medewerker heel wat successen boekt voor je bedrijf, durf ik deze te ontslaan als hun werkwijze niet binnen onze cultuur past. Ik verwacht dat iedereen dezelfde waarden onderschrijft binnen een organisatie. Anders zal dit zich later wreken, bijvoorbeeld door het vertrek van collega’s die wel binnen je bedrijf passen.”
Gut feeling
Hoe kom je uiteindelijk bij de juiste bedrijfscultuur uit? Voor Louis komt het voornamelijk neer op buikgevoel. “Ik ben zeer lang betrokken geweest bij het selectieproces van collega’s binnen Showpad”, vertelt hij wanneer hij terugblikt op de manieren waarop hij een gezonde cultuur stimuleerde. “Als co-founder voel je al snel of iemand in het team past of niet. Meer dan niet komt dit neer op een buikgevoel, eerder dan op aantoonbare feiten.”
Als je team groeit, heb je vooral de juiste tools nodig om je leiderschapsstijl te ondersteunen.
Dat neemt niet weg dat handelen op basis van buikgevoel ook verkeerd kan aflopen. “Geloof me, ik heb meerdere verkeerde hires op m’n palmares staan en durf me soms ook blind staren op factoren die achteraf irrelevant blijken. Ik heb gemerkt dat je als founder – zeker in de start-up fase van je bedrijf – snel de neiging hebt om je eigen skills te compenseren in je hires. Tot op zekere hoogte is dit natuurlijk nodig, maar als je hier te ver in gaat kun je soms de verkeerde personen in je team verwelkomen.”
Het belang van transparantie
De nauwe betrokkenheid van de founder in het opbouwen van een team, klinkt als een no-brainer in kleine organisaties, maar wat als je bedrijf te groot wordt om dit als oprichter op te volgen? “Als je team groeit, heb je vooral de juiste tools nodig om je leiderschapsstijl te ondersteunen”, legt Louis uit. Maar zelfs dan nog zijn er offers die je moet maken. “Hoewel ik echt wel behoorlijk lang bij sollicitatiegesprekken betrokken werd toen ik CEO was bij Showpad, kwam er onvermijdelijk een punt waarop ik niet overal meer bij kon zijn. Vanaf toen hield ik vinger aan de pols door af en toe nog een keer mee aan tafel te schuiven.”
Deze neiging om toch vinger aan de pols te houden, kan wat tegenstrijdig klinken met Louis’ eerdere pleidooi om je team te vertrouwen. Wanneer iemand in het publiek hem hierop wijst, verklaart hij: “vertrouwen is zeker belangrijk, maar je kan ook te ver gaan. Alles loslaten, betekent ook helemaal geen controle meer hebben, wat ook niet de oplossing is.” Hier komt hij terug op het transparantie-aspect van de bedrijfscultuur. “Zolang je goed kan kaderen waarom je ergens bij zit en waarom je mee controle wil houden, zullen je medewerkers hier begrip voor hebben.”
Een mentor is cruciaal
Sowieso is de tocht van founder naar leider en de reis van een klein team naar een grote organisatie boeiend. “Los van leiderschapsstijl is de belangrijkste tip die ik kan geven jezelf zo snel mogelijk door ervaren mentoren te laten omringen”, vertelt Louis. “Zorg dat je op z’n minst één professionele mentor hebt waar je geregeld mee kan sparren en uit wiens ervaring je kan leren. Die kan je steunen in het ontwikkelen van jezelf als ondernemer en als leider. Ik kan werkelijk iedereen een mentor aanraden.”
We kunnen Louis zijn nadruk op het belang van een mentor in je groei als ondernemer alleen maar beamen. Zoek je zelf een professionele mentor om je bij te staan in je reis? Neem dan zeker een kijkje naar ons Mentor Me-traject. En ben je benieuwd naar de andere inzichten die tijdens Scale-Up Marathon: Team & Leiderschap gedeeld werden? Dan vind je hier alle key take-aways.